Ook senioren hebben een bucketlijst

ouderen op reis

Bungeejumpen in Nieuw Zeeland, raften in Nepal, vrijwilligerswerk in een Roemeens kindertehuis. De bucketlist van jongeren zit vaak vol met spanning en sensatie.

En senioren? Die gaan lekker overwinteren aan  de Costa del Sol of mee op een cruise. Toch?

Maar klopt dat beeld nog, nu de nieuwe generatie babyboomers officieel de titel ‘oud’ krijgt? De eerste babyboomers hebben inmiddels de pensioenleeftijd bereikt en velen gaan nog volgen. De huidige 65-plussers zijn welvarender, vitaler en mobieler dan de vorige generaties.

Ze gaan dan ook vaker op vakantie, blijkt uit het onderzoek ‘Vijftig tinten grijs op reis’. Dit onderzoek –  een samenwerking tussen ABN-AMRO, AVR en het Nationaal Ouderenfonds – schetst de vakantiebestedingen van ouderen en hun voorkeuren.

Ook senioren blijken een bucketlijst te hebben. Daarop staan reisbestemmingen die avontuurlijk zijn, en interessant en leerzaam. Dat kan variëren van een yogareis tot een roadtrip of kookvakantie.

En vakanties met kinderen en kleinkinderen staan hoog op het verlanglijstje. In totaal gaan 65- plussers in 15 procent van hun vakanties met de kinderen en/of kleinkinderen op vakantie. Vaak is zo’n familiereis ter ere van een feestelijke gebeurtenis, zoals een huwelijksjubileum. Doorgaans nemen ‘opa en oma’ het initiatief en betalen ze ook de rekening voor de kinderen en kleinkinderen.

En toch is het aanbod voor senioren nog steeds onderontwikkeld.

De Amerikaanse seniorenorganisatie AARP – een belangenorganisatie voor Amerikanen van vijftig jaar en ouder – springt wél goed in op deze trend. De Amerikaanse ouderenbond verkoopt al jaren reizen aan haar 38 miljoen leden en het blijkt dat haar online boekende leden hun gehele reis – van inspiratie tot het bijboeken van lokale activiteiten – het liefst via één enkele website regelen.

Het wachten is totdat de Nederlandse seniorenorganisaties inspringen op deze ontwikkelingen. Want de tijd dat senioren thuis achter de geraniums zitten en in het buitenland achter een pilsje op het strand, lijkt nu echt definitief voorbij.

Deze blog is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in senioren en technologie. Volg haar op https://www.facebook.com/vbcom.nl/  of  https://twitter.com/Josevanberkum

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s