Ook senioren hebben een bucketlijst

ouderen op reis

Bungeejumpen in Nieuw Zeeland, raften in Nepal, vrijwilligerswerk in een Roemeens kindertehuis. De bucketlist van jongeren zit vaak vol met spanning en sensatie.

En senioren? Die gaan lekker overwinteren aan  de Costa del Sol of mee op een cruise. Toch?

Maar klopt dat beeld nog, nu de nieuwe generatie babyboomers officieel de titel ‘oud’ krijgt?

De eerste babyboomers hebben inmiddels de pensioenleeftijd bereikt en velen gaan nog volgen. De huidige 65-plussers zijn welvarender, vitaler en mobieler dan de vorige generaties.

Ze gaan dan ook vaker op vakantie, blijkt uit het onderzoek ‘Vijftig tinten grijs op reis’. Dit onderzoek brengt de vakantiebestedingen van ouderen en hun voorkeuren in kaart.

En dan blijkt dat ook senioren een bucketlijst hebben. Met daarop reisbestemmingen die avontuurlijk zijn, en interessant en leerzaam. Dat kan variëren van een yogareis tot een roadtrip of kookvakantie. Het tempo ligt wel lager dan in hun jongere jaren en ook de kwaliteit van de overnachtingen is belangrijk. Die moet comfortabel zijn. Daarentegen gaan senioren vaker op vakantie, en besteden meer dan bijvoorbeeld een jongere leeftijdsgroep.

En vakanties met kinderen en kleinkinderen staan hoog op het verlanglijstje. In totaal gaan 65- plussers in 15% van hun vakanties met de kinderen en/of kleinkinderen op vakantie. Vaak is zo’n familiereis ter ere van een feestelijke gebeurtenis, zoals een huwelijksjubileum. Doorgaans nemen ‘opa en oma’ het initiatief en betalen ze ook de rekening voor de kinderen en kleinkinderen.

Al met al voldoende redenen om voor een volwaardig aanbod te zorgen, zou je verwachten. En toch blijft het aanbod voor senioren in Nederland nog steeds achter.

De Amerikaanse seniorenorganisatie AARP – een belangenorganisatie voor Amerikanen van vijftig jaar en ouder – springt wél goed in op deze trend. De Amerikaanse ouderenbond verkoopt al jaren reizen aan haar 38 miljoen leden en het blijkt dat haar online boekende leden hun gehele reis – van inspiratie tot het bijboeken van lokale activiteiten – het liefst via één enkele website regelen.

Het wachten is tot ook de Nederlandse seniorenorganisaties inspringen op deze ontwikkelingen. En met méér dan het standaard busreisje naar de Spaanse Costa’s of een bootreisje op de Rijn. Want de tijd dat senioren thuis achter de geraniums zitten of in het buitenland achter een pilsje op het strand, is nu echt definitief voorbij.

Deze blog is geschreven door drs. José van Berkum, publiciste en adviseur. Ze is gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Voor contact: 0613883560 of j.vanberkum@planet.nl Of abonneer je gratis op deze blogsite om haar blogs te ontvangen.

Wat kunnen we van je leren?