Zorg op afstand dichtbij – deel 2

Veel zorgorganisaties in de care sector zijn op zoek naar manieren om invulling te geven aan aan de verschuiving van daadwerkelijke zorgverlening naar beperking van de zorgvraag. Online middelen zijn daarbij sterk in opkomst – maar hoe zijn die twee te combineren?

Vorige keer publiceerden we van Present Media het inleidende deel van hun paper ‘Zorg op afstand dichtbij’, waarin 3 uitdagingen centraal staan. Deze week gaan we dieper in op de eerst uitdaging: welke online toepassingen zijn er om opleiding en werk in de zorg aantrekkelijker te maken?

‘Om de zorgvraag op te vangen moet 1 op de 5 werknemers in Nederland werkzaam zijn in de zorg’

Aantrekkelijk werk
Het is van belang om opleidingen en werk in de zorg aantrekkelijker te maken, omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat er de komende jaren met de toename van de zorgvraag, grote tekorten aan gekwalificeerd en gemotiveerd zorgpersoneel gaan komen. In een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau wordt zelfs gesteld dat een op de vijf werknemers in Nederland in de zorg zal moeten werken om de grote zorgvraag op te vangen. (1)

Het aantrekkelijker maken van werken in de zorg begint bij het aanbieden van opleidingen die goed aansluiten bij het werkveld. Ook heldere carrière paden en uitzicht op goede loopbaan- en doorgroeimogelijkheden zijn van belang voor het aantrekkelijker maken van werken in de zorg. (1)

De focus ligt hierbij voornamelijk op belangrijke randvoorwaarden die ingekleed moeten zijn om medewerkers te behouden: aansluiting opleiding en werk, goede begeleiding en loopbaanmogelijkheden. Uiteraard is het behouden van medewerkers van belang. Daarop zijn ook de nodige online activiteiten van toepassing die dit ondersteunen (denk bijvoorbeeld aan een intranet dat voorziet in optimale samenwerking en kennisdeling).

De grootste uitdaging ligt echter in de werving van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. (1)

Hoe breng je het werken in de verpleging & verzorging onder de aandacht bij studenten/toekomstige medewerkers? In de praktijk zien we dat het aantrekkelijker maken van het werk alleen kan slagen als de medewerkers van nu zelf het verhaal vertellen. De ambassadeurs uit het werkveld. Zij zullen moeten laten zien wat het betekent om in de verpleging & verzorging te werken, wat ze meemaken, hoe er wordt gewerkt in kleinschalige, autonome wijkteams, welke voldoening ze daar uit halen, hoe ze zijn opgeleid en carrière hebben gemaakt, etc. Alleen dan is het een geloofwaardig en eerlijk verhaal.

Online zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Het verhaal van de ambassadeurs kan in het kader van de juiste profilering van het werk in de verpleging & verzorging via verschillende online kanalen plaatsvinden. Zorg dat je dichtbij je potentiële medewerkers/studenten bent door ze online op te zoeken op de kanalen waar zij zich bevinden. Zorg voor een optimaal bereik voor je ambassadeurs. Denk hierbij ter inspiratie aan:

  • zichtbaarheid op themawebsites zoals Open Armen en Zorgportaal.
  • zichtbaarheid op sociale media zoals Facebook en Twitter
    • door verspreiding van video’s (een dagje op stap met…) (kijk voor een voorbeeld van Icare hier).
    • door met eigen accounts de communicatie in de juiste tone of voice op te zoeken (kijk bijvoorbeeld op Facebook naar de populaire fictieve figuren Constance van Aerdenne, Tante Lenie, Ome Bert en Kleine Brian…)
  • achtergrondinformatie op je eigen website met voldoende mogelijkheden voor de bezoeker om zich kenbaar te maken (bijv. via abonneren op digitale nieuwsbrief of vacature alert van je organisatie) of in contact te komen met je ambassadeurs.

Over twee weken zullen we in gaan op de tweede uitdaging: efficiënter werken in de zorg. Het hele paper nu al ontvangen? Mail je verzoek naar Arno Naafs: a.naafs@presentmedia.nl

Arno Naafs werkt als online strategist voor Present Media. Present Media is een strategiebureau dat organisaties helpt met het bepalen van en richting geven aan hun online activiteiten. Bij voorkeur doen zij dit vanuit bedrijfskundige vraagstukken.

(1 ) Vraag en- aanbodontwikkelingen in de verpleging en verzorging in Nederland

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s