Workshops over senioren en technologie

Zin om een middagje bij te tanken?

Als je deze blogsite al eerder heb bezocht, ken je de thema’s: senioren, technologie en communicatie. In ANCIANO, de maandelijkse nieuwsbrief hierover, kun je lezen over de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen. Informatie uit de 55 nummers van ANCIANO zijn nu verwerkt in drie workshops. Laat je met collega’s, andere senioren, samenwerkingspartners, commissieleden etc. in één middag helemaal bijpraten! In verband met de coronacrisis vinden er op dit moment geen workshops plaats. Waarschijnlijk vanaf september kunnen kleine groepen zich weer aanmelden, met inachtneming van de RIVM-regels. Klik hier voor meer informatie.

Hier alvast een preview op de workshops.

1. Workshop: Wie van de drie. Wil de echte oudere opstaan?

 Geen enkele organisatie kan om de groeiende groep senioren heen. Maar wie is nu die oudere? Is dat de actieve groep zestigers en zeventigers van het programma ‘We zijn er bijna’, de oppasgrootouders, de vrijwilligers in de wijk, de mantelzorgers, de werkenden, de eenzame ouderen, de Turkse of Marokkaanse ouderen, de ouderen met chronische ziekten, de roze ouderen, de ouderen met alleen AOW, de ouderen in het verzorgingshuis, de groep blinden en slechtzienden, de pensionado’s in Spanje?

Laat je in deze workshop meenemen in de veelzijdigheid en diversiteit van senioren, zodat je nadien beter kunt afstemmen op deze zeer diverse doelgroep.

2. Workshop: Digitaal contact is ook contact

In de afgelopen jaren heeft digitale (zorg) technologie langzaam maar zeker zijn intrede gedaan. Van computer en iPad tot (zorg) robots, beeldbellen, digitale platforms  en thuismetingen.

In het dagelijks leven van thuiswonende ouderen, in het verpleeghuis, de thuiszorg, de GGZ en in de wereld van mensen met een beperking is inmiddels technologie te vinden. Technologie die kan bijdragen aan zelfstandigheid, zelfregie, aan langer thuis blijven wonen met een gevoel van veiligheid, comfort, controle en in verbinding staan.

Leer in deze workshop welke technologie in ontwikkeling is, en wat deze kan bijdragen aan de zelfstandigheid van senioren thuis en in het verpleeghuis.

3. Workshop: Van weerstand naar draagvlak

Goede, gestructureerde en weldoordachte communicatie is dé kritische succesfactor bij veranderprocessen. Natuurlijk is techniek belangrijk, en financiering, maar vooral het wegnemen van weerstand en het zorgen voor draagvlak bepaalt of een verandering ook daadwerkelijk geaccepteerd wordt en werkt. Ook de introductie van (zorg) technologie is een veranderproces dat vraagt om het betrekken van zorgprofessionals en gebruikers. Maar wat is dat nu: goede, succesvolle communicatie? En wie is ervoor verantwoordelijk?

Deze workshop gaat in op het belang van draagvlak en manieren om dit te bereiken. Met aandacht voor interne communicatie en de rol van de diverse betrokkenen.

Neem verder een kijkje op deze blogsite om een indruk te krijgen van de thema’s. Of kijk op http://www.vbcom.nl voor verdere informatie over José van Berkum.