Workshops en cursussen

Als communicatiewetenschapper weet ik theoretisch hoe groot het belang van effectieve communicatie is. Als ervaren communicatiespecialist en HBO-docent heb ik dat praktisch ervaren. Deze kennis en ervaring zet ik nu in voor de groeiende doelgroep senioren. Het feit dat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben, maakt het plaatje compleet.

Zin om een middagje bij te tanken?

Als je deze blogsite al eerder heb bezocht, ken je de thema’s: wonen, welzijn & technologie van senioren, in de volle breedte. In ANCIANO, de maandelijkse nieuwsbrief over deze thema’s, lees je over de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen.

Laat je met collega’s, samenwerkingspartners, commissieleden etc. in één middag helemaal bijpraten over het thema dat je ter harte gaat. In verband met de coronacrisis vinden er op dit moment geen workshops plaats. Waarschijnlijk vanaf september kunnen kleine groepen zich weer aanmelden, met inachtneming van de RIVM-regels.

Hier alvast een preview op een aantal workshops. Behoefte aan een specifiek thema of doelgroep? Laat het weten, dan kunnen we in overleg een workshop-op-maat maken.

1. Workshop: Wie van de drie. Wil de echte oudere opstaan?

 Geen enkele organisatie kan om de groeiende groep senioren heen. Maar wie is nu die oudere? Is dat de actieve groep zestigers en zeventigers van het programma ‘We zijn er bijna’, de oppasgrootouders, de vrijwilligers in de wijk, de mantelzorgers, de werkenden, de eenzame ouderen, de Turkse of Marokkaanse ouderen, de ouderen met chronische ziekten, de roze ouderen, de ouderen met alleen AOW, de ouderen in het verzorgingshuis, de groep blinden en slechtzienden, de pensionado’s in Spanje?

Laat je in deze workshop meenemen in de veelzijdigheid en diversiteit van senioren, zodat je nadien beter kunt afstemmen op deze zeer diverse doelgroep.

2. Workshop: Digitaal contact is ook contact

In de afgelopen jaren heeft digitale (zorg) technologie langzaam maar zeker zijn intrede gedaan. Van computer en iPad tot (zorg) robots, beeldbellen, digitale platforms  en thuismetingen.

In het dagelijks leven van thuiswonende ouderen, in het verpleeghuis, de thuiszorg, de GGZ en in de wereld van mensen met een beperking is inmiddels technologie te vinden. Technologie die kan bijdragen aan zelfstandigheid, zelfregie, aan langer thuis blijven wonen met een gevoel van veiligheid, comfort, controle en in verbinding staan.

Leer in deze workshop welke technologie in ontwikkeling is, en wat deze kan bijdragen aan de zelfstandigheid van senioren thuis en in het verpleeghuis.

3. Workshop: Van weerstand naar draagvlak

Goede, gestructureerde en weldoordachte communicatie is dé kritische succesfactor bij veranderprocessen. Natuurlijk is techniek belangrijk, en financiering, maar vooral het wegnemen van weerstand en het zorgen voor draagvlak bepaalt of een verandering ook daadwerkelijk geaccepteerd wordt en werkt. Ook de introductie van (zorg) technologie is een veranderproces dat vraagt om het betrekken van zorgprofessionals en gebruikers. Maar wat is dat nu: goede, succesvolle communicatie? En wie is ervoor verantwoordelijk?

Leer in deze workshop hoe je draagvlak kunt krijgen en manieren om dit te bereiken. Met aandacht voor interne communicatie en de rol van de diverse betrokkenen.

Neem verder een kijkje op deze blogsite om een indruk te krijgen van de thema’s.

Voor uitgebreide informatie over prijzen, tijdsduur en locatie: mail naar j.vanberkum@planet.nl of bel: 0613883560. Een volledige opzet van de bijeenkomsten krijg je dan toegestuurd.

Wil je weten waar ik mijn kennis en ervaring grotendeels heb opgedaan, kijk dan op mijn LinkedInprofiel: José van Berkum | LinkedIn Of bezoek mijn pagina op Facebook: Anciano | Facebook