eHealth? Vraag het omabuuf

“Kijk hier! Omabuuf op Facebook!” Mijn dochter van 10 is verbaasd om te zien dat haar buurvrouw een eigen profiel heeft aangemaakt. Er staan zelfs foto’s op, overduidelijk gemaakt met de camera op haar iPad. Ze lacht er een beetje onzeker op alsof ze niet weet of er nu werkelijk foto’s gemaakt kunnen worden met dat éne kleine gaatje daar bovenaan het apparaat.
Sinds de buurvrouw voor haar 70e verjaardag die iPad kreeg is ze toch maar begonnen om het ding uit te proberen, vertelt ze me later onder een kop koffie. Ze was er wat schoorvoetend aan begonnen want eigenlijk is ze allergisch voor alle apparaten waar een stekker aan zit. Haar man was altijd degene die dat soort dingen regelde – het instellen van de videorecorder en zo. Maar de iPad wil ze inmiddels niet meer kwijt. Zeker niet nu haar zoon een app om te bridgen voor haar heeft gedownload.

Met de komst van tablets is er een grote hobbel genomen voor de invoering van eHealthsystemen. Zo maakt het het administreren door bijvoorbeeld de thuiszorg sneller en gemakkelijker. Maar juist ook voor ouderen is het een gemakkelijke manier om verbonden te blijven met familie en met elkaar. Een tablet is licht, snel en intuïtief. Je kunt ‘m gemakkelijk gebruiken terwijl je op de bank zit; urenlang in een stramme houding achter een beeldscherm is niet meer nodig. En al die kleuren en pictogrammen maken het veel begrijpelijker.

eHealth is inmiddels al niet meer weg te denken uit de gesprekken rond de toekomst van de zorg. Met de koppeling van systemen en invoering van eHealthdiensten kan zowel aan de kant van de zorgvrager als van de zorgverlener nog veel winst worden behaald. De grote vraag is of er ook echt gebruik van gemaakt gaat worden. Veel systemen zitten technisch prima in elkaar maar stranden op de gebruiker. Vaak wordt een systeem of dienst ontwikkeld op basis van wat buitenstaanders – managers, verzorgenden, mantelzorgers, technici – handig vinden. De patiënt wordt in het proces vaak niet of nauwelijks om input gevraagd. En dat is jammer want de kennis, expertise en het draagvlak wat betreft het daadwerkelijke gebruik zit juist daar.

Tip voor het betrekken van patiënten in de implementatiefase van eHealth: Laat de gebruikers nadat zij de eHealth dienst de eerste keer hebben gebruikt een vragenlijst invullen over hun ervaringen. – Nictiz

Vanuit het Nictiz is de tweede helft van 2012 gewerkt aan het ontwikkelen van tools, business cases, best practices en standaarden. Haar platform Patiënt en eHealth heeft onder andere een aantal whitepapers opgeleverd die zeker de moeite van het lezen waard zijn wanneer je aan de slag wil met eHealth binnen je organisatie of wanneer je zelf eHealthdiensten wil gaan ontwikkelen.

Het devies is dus: begin je ontwikkeling onderop, bij de gebruiker. Bij omabuuf dus.
Wat zijn jouw ervaringen met eHealthsystemen en heb je voorbeelden van hoe het wel of juist niet moet? Reageer onder aan dit artikel met jouw persoonlijke ervaringen zodat we van elkaar kunnen leren.

+ + + + + + + + + +

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s