Wat nou wandelen? Dans de tango!

Bij mijn oma – inmiddels 84 – staat een apparaat waar vooral mijn kinderen veel plezier aan beleven. Het onding valt nog het best te omschrijven als het onderstel van een fiets – twee trappers op een ijzeren frame. Het apparaat staat voor de bank tegenover de televisie, ongetwijfeld met de gedachte dat je wel wat aan lichaamsbeweging zult doen wanneer je toch aan het zappen bent. Volgens mij hebben mijn kinderen er inmiddels meer gebruik van gemaakt dan mijn oma zelf.

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Noodzakelijk zelfs om er voor te zorgen dat je niet vastroest, dat je gewrichten soepel blijven en dat je op gewicht blijft. Zeker na de feestdagen zijn velen van ons van zins om wat meer te gaan sporten. Maar fietsen zonder ergens heen te gaan – wie heeft daar nu zin in? Het lijkt zo logisch om juist voor ouderen te zorgen voor apparaten waarbij ze in beweging blijven zonder hun eigen huis uit te hoeven. Maar net zoals het voor mij moeilijk is om mezelf er toe te zetten om te sporten, is het dat voor mijn pientere en sociale oma ook. In een zoektocht stuit ik op hele andere activiteiten.

“In een Canadese studie werden ouderen ingedeeld in een wandelgroep en een tangogroep die twee keer per week twee uur oefende. Na tien weken presteerden de tangodansers in vergelijking met de wandelaars beter op zowel cognitief als motorisch gebied. Tango kan volgens de onderzoekers goed ingezet worden als middel voor valpreventie en is bovendien goed voor de sociale contacten van de deelnemers.”

Natuurlijk! De ouderen van nu dansten vaak al van jongs af aan en zijn dat blijven doen. Ook mijn oma springt – zo goed en zo kwaad – op wanneer op een bruiloft het “voetjes van de vloer, dames!” klinkt. Het zijn ingesleten passen die ook bij dementerenden nog lang blijven hangen. Een prima activiteit dus.

Wie bijvoorbeeld in Eindhoven woont heeft geluk. Eén van de danscentra daar heeft tangolessen ‘voor medioren en senioren’ op haar programma staan. Dus woont je oma in Eindhoven en heeft ze op donderdagmiddag niets te doen? Snel aanmelden. Woont ze er niet? Misschien wil ze het jou wel leren.

[1] Kotzia, R. en C. Lee (2005) Shall We Dance.

[1] Kunstfactor (2010). Factsheet Senioren en actieve kunstbeoefening.

Een Reactie op “Wat nou wandelen? Dans de tango!

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s