Het geheim van e-health is… een worsteling!

Effectieve implementatie van digitale zorg blijft lastig volgens Renske Visser, al vanaf 2003 bezig met de introductie en implementatie van e-health binnen GGZ-instelling Altrecht. Er is geen sleutel tot succes, maar het is beginnen en doorgaan, en je realiseren dat het een worsteling is.

Renske Visser was op 22 oktober de eerste spreker op het vijfde eHealth & Business event van Health Valley. Als er al een sleutel tot succes zou zijn bij de introductie en uitrol, dan ligt die sleutel bij behandelaars. En bij de bestuurder en de manager, omdat zij het gezicht zijn van deze cultuurverandering en voor draagvlak zorgen.

Mensending
Ik voelde me helemaal in mijn element bij deze presentatie, want één ding staat als een paal boven water en niet alleen omdat ik van de communicatie ben: dat ICT-innovaties zoals zorg op afstand teveel gezien worden als een ICT-ding in plaats van een mensending. Een beetje vergelijkbaar met Philips dat in de vorige eeuw allemaal prachtige producten bedacht, waar vervolgens niemand behoefte aan bleek te hebben.

Geen overbodige poespas
Ook op deze dinsdag kwamen er talloze apps en games voorbij, de één nog flitsender dan de andere. Terwijl ik me stilletjes aan het afvragen was wie daar nu behoefte aan heeft en waarom. Waar ik wel heel gelukkig van werd, was het Hehajo-initiatief, een initiatief dat de ouders van een meisje met Down-sydroom hebben opgezet. Herkenbare pictogrammen op een iPad maken het voor hun elfjarige dochter mogelijk te laten weten wat ze wil. Volledig afgestemd op de gebruiker, zonder overbodige poespas van de ontwikkelaar. Geen wonder dat ze subsidie hebben ontvangen voor verdere doorontwikkeling.

Co-creatie
Innovaties in de zorg, zeker ICT-innovaties, vragen om een heuse cultuurverandering. Om te beginnen bij behandelaars en zorgverleners. Pas als zij overtuigd en gemotiveerd zijn, maakt de innovatie kans van slagen bij de cliënt. En ook de ontwikkelaar zal zich moeten realiseren dat de gebruiker uiteindelijk het succes van een innovatie bepaalt, dus waarom die zorgverlener en cliënt er niet vanaf het begin af aan bij betrekken?
Digitale zorg goed bedenken en implementeren is inderdaad een worsteling, maar de wedstrijd wordt wat mij betreft nog steeds naast in plaats van op de mat gevoerd.

Dit artikel is geschreven door communicatiewetenschapper José van Berkum. José van Berkum is gespecialiseerd in ouderencommunicatie. Kijk voor meer informatie op www.vbcom.nl, word lid van de Linkedingroep Ouderen 2.0 of volg haar op Twitter: @Josevanberkum

3 Reacties op “Het geheim van e-health is… een worsteling!

  1. Hoi Jose, bedankt voor het sturen van je blog. Mijn naam staat er omdat ik het geplaatst heb, dat krijg ik niet weg… Maar, zoals ook onderaan het artikel vermeld, geschreven door jou!

    Like

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s