Geld voor een goed idee

“Ik heb een goed idee, maar ik kan het niet uitvoeren.”  “Waarom niet?”, vraag ik de medewerkster van een welzijnsorganisatie. “Ik heb er fondsen voor nodig. Bij de gemeente hoef ik niet aan te kloppen, die hebben alle subsidietrajecten gesloten en ook onze organisatie moet bezuinigen.” Dat kan kloppen, maar hoeft niet te betekenen dat een goed idee niet uitgevoerd kan worden. Voor alle goede, doordachte, vernieuwende ideeën zijn fondsen te vinden, ook al stijgt de druk op fondsen en is het schrijven van een goede aanvraag een kunst.

Fondsen voor ouderenprojecten
Alle fondsen hebben criteria waaraan een organisatie die een aanvraag indient en het project moeten voldoen. In het fondsenboek of op de fondsendisk zijn alle fondsen te vinden die projecten ondersteunen op het gebied van Maatschappelijk werk, Gezondheidszorg, Internationale hulp, Milieu, natuurbehoud en dierenbescherming, Onderwijs en onderzoek, Kunst en cultuur, Sport en recreatie en Kerk en levensbeschouwing.

Op de website www.fondsenvoorouderen.nl kun je bekijken of je project in aanmerking zou komen voor financiering door een fonds die zich richt op ouderen: Fonds NutsOhra, Fonds Sluyterman van Loo, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Het Nationaal OuderenFonds, Stichting RCOAK, Skanfonds, Stichting het R.C. Maagdenhuis of VSBfonds. Sommige fondsen richten zich op ouderen in een bepaalde plaats of regio, zoals Fonds 1818 (Den Haag), Pius-Stichting (Noord Holland Noord) of Sint Laurensfonds (Rotterdam).

Met de programmalijn Ouderen en cultuurparticipatie wil het Fonds voor Cultuurparticipatie een impuls geven aan de ontwikkeling van de culturele en creatieve vaardigheden van ouderen en  meer ouderen stimuleren actief aan kunst en cultuur te doen.

Ook de Achmea Foundation, Stichting Liberty en Stichting DOEN financieren projecten voor ouderen, gericht op gezondheidszorg en met een ondernemend karakter. De Noaber Foundation richt zich op het thema gezondheid en zorg en vooral op ‘gezond ouder worden’ en ‘zelfstandig leven en wonen’, door projecten te financieren en in bedrijven of organisaties te investeren.

Maatwerk
Een goede aanvraag schrijven is maatwerk. Van te voren bellen naar het fonds om jezelf, je project en de organisatie alvast voor te stellen doet alleen maar goed. Ook kan je er dan achter komen of je project aansluit bij het fonds en welke eisen er gesteld worden aan indiening, uitvoer en rapportage. Ook het nabellen na een afwijzing is heel relevant om van te leren en een positieve indruk achter te laten bij het fonds.

Subsidiesregelingen
Voor projecten boven de 125.000 euro kun je aankloppen bij het Ministerie van VWS. Raadpleeg de website of neem telefonisch contact op voor de regelingen en voorwaarden. Ook in Europa zijn er mogelijkheden. Horizon 2020 is het nieuwe programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Horizon 2020 start op 1 januari 2014.

Crowdfunding
Wil je liever het grote publiek betrekken bij je idee en meteen draagvlak en interesse creëren, verzin dan een crowdfunding actie om je idee te financieren, bijvoorbeeld via social media. Maak een project aan via Geef.nl of haak aan bij een bestaande organisatie of evenement.

Een paar maanden later spreek ik de medewerkster van de welzijnsorganisatie weer. De projectaanvraag van de organisatie voor een ontmoetingsplek voor ouderen is gehonoreerd! In het buurthuis komt een huiskamer en bewegingsruimte, een dagopvang met geschoolde vrijwilligers en een eetpunt voor ouderen en schoolkinderen.

Alles wat je echt wilt is mogelijk!

Jansje van Middendorp schrijft over actuele ontwikkelingen binnen de ouderenzorg en projecten gericht op ouderen. Neem contact op.

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s