Senioren zijn steeds meer in het nieuws.
Niet alleen vanwege corona, politieke partijen of seniorenorganisaties, maar omdat de aantallen dwingen om senioren als groeiende groep serieus te nemen.
Want wat vraagt het van de maatschappij op het gebied van wonen, gezondheid, vrijetijdsbesteding bijvoorbeeld? En wat zijn de wensen, mogelijkheden en ambities van boomers, die van zich laten horen?
De bejaarde, 65-er of pensionado van weleer is stilletjes opgegaan in een groep van zeer diverse pluimage. Niet alleen wat leeftijd betreft, ook opleiding, gezondheid, religie, hobbies, inkomen, woonsituatie, werkzaamheden, toekomstverwachtingen zijn steeds meer gevarieerd. Dat vraagt om goed afgestemde communicatie, want de tijd dat er met een schot hagel geschoten kon worden en het altijd wel raak was, is definitief voorbij.
Tijd dus om de groeiende groep vijftigplussers beter te leren kennen. En waar kan dat beter dan binnen het onderwijs.
En dan komt de vraag: bestaat het eigenlijk? Een vak zoals seniorencommunicatie? Een vak waarin jongeren meer kennis en inzicht krijgen in de groep waarmee en waarvoor ze straks gaan werken. Hoe bereidt je hen voor op een toekomst waarin ouderen een invloedrijke consumentengroep zijn, met bijbehorende verwachtingen?
Ouder, niet oud
Wat zou je jongeren dan bijvoorbeeld kunnen leren over de oudere medemens?
Inmiddels is er heel wat (wetenschappelijke) kennis vergaard over hoe senioren zelf denken, leven, beslissen. Hoe ze aankijken tegen ouder worden – niet oud, een subtiel verschil. Want wat betekent ouder worden nu precies voor degene die het betreft?
De discrepantie tussen hoe ouderen zich voelen en hoe ze gedefinieerd worden door beroepsgroepen, overheid en jongere medemensen, heeft vooral te maken met de definitie van ‘oud’. Leeftijd staat in onze samenleving gelijk met de chronologische leeftijd, het aantal jaren vanaf je geboorte tot nu. Iemand van zeventig is daarmee op papier ‘oud’, ongeacht de manier waarop hij of zij in het leven staat en zich voelt, eruit ziet, leeft en interesse heeft .
Age is more than a number
Voor senioren is leeftijd méér dan hun chronologische leeftijd. Ze definiëren zichzelf in termen van hoe oud/jong ze eruit zien, hoe gezond ze zich voelen, de interesses en activiteiten die al dan niet horen bij hun leeftijd Leeftijd is meer, veel meer dan een getal. Wil je senioren enigszins begrijpen, dan is dit besef alleen al een goed startpunt.
Beter zou zijn dat opleidingen expliciet aandacht besteden aan communicatie met senioren. Want de grootste groep consumenten links laten liggen, is dom.
Deze blog is geschreven door José van Berkum. Ze is communicatiewetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Volg haar op LI en FB: José van Berkum | LinkedIn en Anciano | Facebook
Dit is op Zorgen voor Morgen herblogden reageerde:
In 2016 schreef ik het oorspronkelijke blog hierover. Vier jaar later is het belang van communicatie met de groeiende groep senioren nog steeds niet doorgesijpeld naar het onderwijs.
LikeLike