George Bernard Shaw zei het al: we stoppen niet met spelen, omdat we oud worden; we worden oud omdat we stoppen met spelen. (‘We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing’).
‘Bewegen moet’, is het credo voor senioren. Het voorkomt ziektes en zorgt voor een plezieriger oude dag. Maar waar en hoe dan? En wie gaat dat betalen?
Soms heeft een sportschool of – vereniging speciale lessen voor 60-plussers, met een aangepast programma of een lager tempo. Maar wat als je dat abonnement niet kunt of wilt betalen, of bijvoorbeeld een uurtje walking footbal toch teveel van het goede is? Of de fitnessapparaten te ingewikkeld zijn, de sportclub te ver weg?
Dan pakken ze het beter aan in Japan en China, twee landen met een razendsnel groeiende groep senioren. Daar verschijnen steeds meer recreatieplaatsen voor ouderen. In hun wijk, in de open lucht en gratis, zodat iedereen kan deelnemen.
De beelden van Tai-chi lessen in een park zijn welbekend. Grote groepen Chinese ouderen starten de dag met rustige, gecontroleerde bewegingen, onder begeleiding van een instructeur. De lessen zijn onderdeel van het nationaal fitnessprogramma waarmee China in 1995 startte. Alle leeftijdsgroepen kwamen aan bod, dus ook senioren. Voor hen kwamen er recreatiegebieden, vaak op een plein of in een park, met mogelijkheden om gratis te sporten. Tai-chi, dansen, balspelen, fitnessapparaten: met behulp van een instructeur en aangepast aan het oudere lichaam is er voldoende aanbod. En het is maatschappelijk volkomen geaccepteerd. Geen Chinese jongere zal met open mond staan kijken of denigrerende opmerkingen maken. Kwestie van overheidsbeleid en een cultuur met respect voor ouderen.
‘Thuis mopper ik alleen maar’
Ook Barcelona houdt rekening met de groeiende groep anciano’s, ouderen. Inmiddels zijn er 300 speelplaatsen in de stad, in parken en op pleintjes, waar ook senioren hun dagelijks praatje en portie beweging kunnen gaan halen. Vaak zijn de apparaten en constructies ook toegankelijk voor mensen die wat moeilijker bewegen of in een rolstoel zitten. Zoals de 84-jarige Franscesca Guirrera. Ze gaat er graag achter haar rollator op uit, thuis verveelt ze zich en moppert ze vooral op haar kinderen. Door te bewegen voelt ze zich beter.
Fysiotherapeute Paz Vidal benadrukt vooral het sociale aspect van de buiten-fitness. Het is een mythe dat senioren alleen maar op een bankje in de speeltuin kunnen zitten en kijken naar hun kleinkinderen. Op de speelplaatsen in Barcelona kan iedereen meedoen, jong en oud.
Deze blog is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in wonen, welzijn en technologie. Volg haar op https://www.facebook.com/vbcom.nl/ of https://twitter.com/Josevanberkum
He José! En ook iedere donderdag gratis en voor niks in Heumensoord!
LikeLike
I know!
LikeLike