Let the games begin! Samen spelen op de Greven

Vader JoostMijn schoonvader van 94 heeft voor het eerst in zijn leven geskied. Virtueel welteverstaan, voor een groot digibord waar hij een berg afskiede, door de poortjes. “Ik moest even wennen aan de beweging, maar toen ging het goed’, vertelde hij. “Het was leuk en na afloop van het gamen hebben we samen gelunched’. En spierpijn? “Helemaal niet”!

Hij woont alweer bijna vier jaar alleen in appartementencomplex de Greven, mijn schoonvader, nadat zijn vrouw met een hersenbloeding in het verpleeghuis terecht kwam. Hij woont zelfstandig in een aanleunwoning met zorgindicatie, en dat valt hem soms zwaar. Gezamenlijke activiteiten zijn voor hem de krenten in de pap.

Ook Jennie doet mee, vanuit haar rolstoel. Ze blijkt een speciaal talent te hebben om pannenkoeken te vangen. Ook andere bewoners van de Greven doen enthousiast mee: ze stappen op de tennisbaan of proberen kegels om te gooien op de bowlingbaan. De sfeer is er één van samenhorigheid, van gezelligheid en dat voor Twenten die meestal de kat uit de boom kijken.

Digischermen met geluid

De beweegactiviteit vindt plaats in de Week tegen de Eenzaamheid en Monique Schuchart van Beweeg en Zo is met twee digischermen aanwezig in de Greven om bewoners te laten ervaren dat bewegen leuk is voor iedereen, vitaal of niet. Schoonzus Mirjam vindt vooral de gelijkwaardigheid van mensen mooi, omdat iedereen gelijk is in het spel.  “Het plezier dat mensen hebben, zorgt ervoor dat ze even hun beperking vergeten, want die doet er namelijk niet toe. Maar het belangrijkste aspect is het sociale: na samen sporten is het goed samen te lunchen en na te praten”.

Gamen voor ouderen

Gamenastiek heet het officieel, een samentrekking van gamen en gymnastiek. Almelo, of all places, had de primeur hiervoor met de opening van FUN-IE-FIT, het eerste gamecentrum voor ouderen van De Klup Twente. Ruim drie jaar geleden werd gestart met een nieuwe beweegprogramma voor 60-ers, ‘Fief worden en fief blijven’ geheten. Het is een succes: ruim 125 senioren hebben inmiddels hun vaste gameochtend.

Beweeg & Zo is de mobiele variant. Ouderen die minder mobiel zijn of zonder eigen vervoer kunnen toch gamen, op hun eigen locatie of op een plaats waar ze vaker zijn. Zoals een seniorencomplex, een sportvereniging, een zorginstelling of fysiotherapiepraktijk. Voor mijn schoonvader is op locatie de enige optie. Hij beweegt moeilijk, ziet en hoort slecht, maar wil nog steeds zo graag. Zowel bewegen als deelnemen aan een sociale activiteit. Dus: let the gamenastiek begin!

Deze blog is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in senioren en technologie. Volg haar op https://www.facebook.com/vbcom.nl/  of  https://twitter.com/Josevanberkum

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s