Ouderen, internet en zorg: een geslaagde mix!

Ruim de helft van de ouderen tussen de 65 en 75 jaar is al aardig thuis op internet. Ze mailen, internetbankieren en surfen er op los. Het enige waarin ze achterblijven, is het doen van aankopen. De angst voor misbruik of privacyoverwegingen leven sterker bij deze groep dan bij jongeren.

Maar hoe staat het ervoor met de niet-internetgebruikers in deze leeftijdscategorie en de groeiende groep 75-ers? Willen ze niet? Kunnen ze niet? Durven ze niet? Het blijkt een combinatie.

Angst

Een combinatie van computerangst, onwetendheid over de mogelijkheden, en onkunde maakt dat veel ouderen niets van internet willen weten. Vrouwen hebben meer last van computerangst dan mannen en de oudsten meer dan de jongere ouderen. Angst voor het onbekende blijkt de belangrijkste barriere: het toetsenbord, de muis, het Engels jargon. Ouderen die nooit getypt hebben, hebben er helemaal niets mee en zien op tegen al het nieuwe gedoe.

‘En wat heb ik aan zo’n computer? Ik heb een telefoon, dat is toch altijd goed genoeg geweest?’.
Natuurlijk hebben ouderen, zoals mijn moeder, een punt. Want waarom zou je op je oude dag nog zoiets ingewikkelds gaan leren?
En toch, en toch. Mijn moeder voelt zich regelmatig eenzaam, is als het winter is, gebonden aan huis, is afhankelijk van de hulp van haar kinderen bij het boodschappen doen. Wat als ze wel op internet zou gaan? Zou ze dan niet meer regie hebben over haar leven, meer contact met haar (klein)kinderen die gedeeltelijk in het buitenland wonen? En meer veiligheid omdat ze via eventuele toekomstige beeldzorg sneller contact kan hebben met haar huisarts?

Voordelen

Want dat internet veel voordelen biedt, blijkt niet alleen uit internationaal wetenschappelijk onderzoek, maar ook uit praktijkervaringen in Nederland. Ouderen voelen zich weer meer thuis in de samenleving, communiceren ook digitaal met vrienden en familie, kunnen langer zelfstandig wonen door zorg op afstand, en hebben minder last van eenzaamheidsgevoelens.

Hoe dan om te gaan met de weerstand die veel ouderen voelen?
In het volgende blog ga ik in op geslaagde voorbeelden binnen Nederland, de voordelen van een tablet zoals de iPad en de must do’s in de communicatie met ouderen.

Communicatiewetenschapper José van Berkum is zelfstandig publicist en adviseur. Ze is gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Voor contact: mail naar j.vanberkum@planet.nl of bel naar 06 13883560. 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s