5 tips voor het werken aan zelfredzaamheid

Normaal gesproken schrijven we bij Zorgen voor Morgen zelf artikelen, maar dit stuk van Vilans wilden we jullie niet onthouden. Volg je hun LinkedIngroep al, en hun Twitteraccount?

Jezelf kunnen redden op alle levensterreinen. Dat is wat mensen het liefste willen. En wat mensen in de toekomst ook steeds meer moeten. Ook thuiszorgorganisaties en wijkverpleegkundigen gaan hiermee aan de slag. Hoe pak je dit aan? Vilans heeft 5 tips voor wijkverpleegkundigen.

 1. Vertrek vanuit zelfredzaamheid en zelfregie bij je intake en zorgleefplan
  Ga bij de intake en het zorgleefplan uit van mogelijkheden, wat kan iemand (nog) wel? En sluit aan bij de drijfveren en levensdoelen van cliënten: wat vindt iemand belangrijk? Wat motiveert hem? Waar wil hij naartoe werken?
 2. Beoordeel welke benadering het beste bij de cliënt past
  Er zijn grofweg drie manieren om aan de zelfredzaamheid van een cliënt te werken. De motivatie van de cliënt versterken, de cliënt weer leren dingen zelf te doen (een stoma verzorgen, dingen zelf regelen) of de omgeving aanpassen (inzet van hulpmiddelen, aanpassen van de woning).
 3. Kies een werkwijze of cliëntgroep waarmee je concreet aan de slag gaat
  Zelfredzaamheid blijft al gauw abstract en vaag. Maak het concreet met elkaar. Ga met  een cliëntengroep aan de slag met het zelf aan- en uittrekken van steunkousen of thema’s als motiverende gespreksvoering.
 4. Agendeer zelfredzaamheid op het werkoverleg
  Veel zorgverleners ‘zorgen en doen’ graag en vinden het best lastig cliënten meer zelf te laten doen. Bespreek in het team eens wat jullie verstaan onder zelfredzaamheid. Zitten jullie op een lijn? Op onze website vind je onze omschrijving.
 5. Geef het juiste voorbeeld
  Zeggenschap over het leven en de ondersteuning zoveel mogelijk bij de cliënt houden. Ook dat is zelfredzaamheid. Als wijkverpleegkundige kun en hoef je niet alles te doen. Schakel ook anderen in, bijvoorbeeld en ergotherapeut of ouderenadviseur.

Meer weten?

Eigen tips?
Heb jij tips om aan zelfredzaamheid te werken, vanuit jouw ervaring? Wij zijn benieuwd! Deel ze met ons in een bericht hieronder, of onder het artikel op het blog van Vilans.

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s