“Wat niet kan worden geheeld, moet worden gestreeld”

puzzleIk zie mijn lieve oma nog zitten. Ze herkende mijn stem , hoorde  de liefde daarin, maar wist met haar tastende, verdwaalde gedachten niet meer bij wie de stem hoorde. Ze leed aan dementie. In de komende jaren, met de aanzwellende grijze golf , is de kans groter dan ooit dat je zelf of  iemand in je omgeving door deze ziekte wordt getroffen.

De verwachting is dat het aantal ouderen met dementie de komende decennia sterk stijgt. Combineer deze verwachting met het uitgangspunt dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, het aantal plaatsen in verpleeghuizen afneemt,  mantelzorgers nog meer op hun bordje krijgen en de vraag rijst hoe hiermee om te gaan.  Hoe desondanks te blijven zorgen voor onze ouderen met dementie?

Verbinding

Vanuit het Radboud Alzheimer Centrum is onlangs het DementieNet geïntroduceerd in Nijmegen en  omgeving.‘Verbinding’ is  het uitgangspunt. Verbinding van zorgverleners en mantelzorgers en hun kennis en kunde. In de wijk of het dorp, kleinschalig in ieder geval. Om er voor te zorgen dat de zorg voor de oudere met dementie in de eigen, vertrouwde omgeving goed en goed geregeld is. Vaak zijn er meerdere zorgverleners bij een oudere  met dementie betrokken. De huisarts, praktijkondersteuner,  wijkverpleging, de ouderenadviseur,  mantelzorger(s), vrijwilligers. Niet altijd weten ze van elkaar wie wat doet, en ontbreekt het overzicht en de samenhang.

Dan is een wijknetwerk belangrijk. Om elkaar te kunnen vinden en samen kennis over dementie te delen en te vergroten.

Want hoe herken je bijvoorbeeld vroege signalen van dementie als ouderenadviseur.  Hoe ga je als partner of dochter om met je vader die steeds angstiger wordt? En als je als huisarts merkt dat die lieve oude dame die je al jaren kent, langzaam maar zeker achteruit gaat, met wie kun je dan overleggen om te kijken welke mogelijkheden er binnen de wijk zijn  om mevrouw te ondersteunen?

Werken als team

Hoewel het DementieNet nog pril is, blijken de uitgangspunten in de praktijk te werken. Minke Nieuwboer is coördinator van het DementieNet en betrokken bij alle wijknetwerken. “ Hier in Bemmel zijn de huisarts, de praktijkondersteuner,  de wijkverpleegkundige, specialist ouderenzorg en mensen van het WMO-team bij elkaar gaan zitten en ik merk dat alleen het bij elkaar zitten al werkt. Wel verschilt het kennisniveau en vanuit het DementieNet kunnen we de ontbrekende kennis aanbieden.  Door samen te trainen worden kennis, competenties  en ieders mogelijkheden duidelijker. Dit maakt het gemakkelijker met elkaar af te stemmen wie wanneer in actie komt en geeft daarmee  rust en de zekerheid dat er goed wordt gezorgd voor de betreffende mevrouw of meneer met dementie”. In sommige netwerken  ondersteunt een digitaal systeem deze samenwerking. Zo kunnen zorgverleners en mantelzorgers bijvoorbeeld gemaakte afspraken invoeren en zo met elkaar delen. Naar verwachting zal  in de nabije toekomst de rol van  ICT  als ondersteuning van de wijknetwerken toenemen.

Inmiddels zijn er zeven wijknetwerken in de buurt van Nijmegen actief en zijn er acht netwerken in de voorbereidingsfase. Een bijeenkomst van een wijknetwerk duurt gemiddeld anderhalf uur per keer.

Op de website van het DementieNet, www.dementienet.com,  is  meer informatie te vinden over de opzet, het trainings- en scholingsaanbod en de resultaten tot dusver.

Voor meer informatie over het Radboud Alzheimer Centrum www.radboudalzheimercentrum.

Deze blog is geschreven door José van Berkum, zelfstandig publicist en adviseur wonen, welzijn en technologie van senioren. Voor contact: bel of mail: 0613883560 en j.vanberkum@planet.nl

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s