Hallo Siri, kun je morgenvroeg de wekker zetten?

Maculadegeneratie

Minder goed gaan zien, is een bekende kwaal voor veel ouderen. Regelmatig bezoek aan de oogarts of opticien is vaak voldoende om de achteruitgang te kunnen reguleren. Als dat niet meer helpt, komt een organisatie als Koninklijke Visio in beeld.  Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen, waar iedereen terecht kan met vragen over slechtziend of blind zijn. De organisatie biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen.  Onder hen zijn veel ouderen, die als gevolg van ziektes als diabetes of macula degeneratie, slechter gaan zien.

Tablet en smartphone

Slechter zien, blindheid, is ingrijpend en verandert het dagelijkse leven.  Een krant lezen of een tijdschrift wordt moeilijker, evenals autorijden of er zelfstandig op uit gaan.Tegenwoordig  bieden computer, tablet en smartphone extra mogelijkheden om als communicatie-instrument te gebruiken.

‘Wij zien hier binnen Visio veel ouderen, waarvan  het gezichtsvermogen afneemt  door bijvoorbeeld macula degeneratie’, vertelt ergotherapeur Roy Kleise. ‘ Zij en/of hun mantelzorgers vragen ons of er voor hen geschikte ICT-middelen zijn om toch te blijven communiceren. Welke tablets of smartphones zijn geschikt, en wat kan ik er mee?’.

Om de groeiende groep ouderen met een visuele beperking nog beter van dienst te kunnen zijn, organiseert Visio daarom maandelijkse ICT-inloopmiddagen. Hier komen zowel ouderen zelf als jongere mantelzorgers, die benieuwd zijn welke mogelijkheden er zijn voor vader of moeder. Bijzonder aan de laatste bijeenkomst van 12 mei was dat Kleise naast informatie over de mogelijkheden van bekende iPad, Androidtablets  en smartphones  ook het nieuwe spraakbesturingssysteem SIRI kon demonstreren.

Nederlandse Siri

Siri is een door Apple ontwikkelde applicatie die valt te omschrijven als een persoonlijk assistent die werkt met spraakherkenning. Siri kan helpen met het uitvoeren van relatief simpele taken, zoals het vragen een email te versturen of de klok te zetten.  Om opdrachten te geven, gebruik je  je stem. Siri  spreekt sinds enige tijd Nederlands en je kunt hem/haar vragen om bijvoorbeeld een email te sturen, of de afspraken voor die dag in te voeren. Voor ouderen die slechter zien,  een uitkomst, verwacht Kleise.

Op  dinsdag 7 juli van 15.00 tot 16.30 vindt de thema bijeenkomst “ Teksten dicteren en opdrachten kunnen geven met je stem (SIRI) op iPad en iPhone” plaats op de Stationsstraat 176 in Apeldoorn . Voor meer informatie:apeldoorn@visio.org of bellen 088 585 67 00.

Deze blog is geschreven door José van Berkum. Ze is zelfstandig publicist en adviseur en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Voor contact: j.vanberkum@planet.nl of 06 13883560. Volg haar op Anciano | Facebook

of José van Berkum | LinkedIn

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s