Even voorstellen: ik ben oud, dus krakkemikkig

human-189282“Tjonge, bent u al 72? Nou, dat zou je ook niet zeggen. “ (Lees: iemand van 72 is toch oud, waar is uw rollator?) .Of:” U bent al 80 en nog zo actief? Fantastisch!” (Lees: oh, nog niet dement, wacht maar, dat komt nog wel).

Herkenbaar? Vast wel. We lopen er allemaal tegenaan: ouderen die er jong uitzien, niet voldoen aan het verwachtingspatroon of bijzonder zijn omdat ze nog sporten, dansen of op een andere manier volop aan ‘het leven’ meedoen. De ene keer voldoe je zelf niet aan het beeld, een andere keer loop je tegen je eigen vooroordeel aan.

Ouderen in media

Natuurlijk komt ouderdom met gebreken, bij de één meer dan bij de ander. En toch schrok ik  wel een beetje toen ik een tijdje geleden op zoek ging naar afbeeldingen en filmpjes over ouderen, die ik in mijn workshops kon gebruiken.

Ik zag vooral mensen met een rollator of in een rolstoel, meestal dement, mopperend en knorrend of juist bang om wat te zeggen. Of het helemaal correct is, weet ik niet; ik heb het niet geturfd, het viel me vooral op. Dat beeld klopte in ieder geval niet met de ouderen die ik in mijn workshops en presentaties en in mijn eigen omgeving tegenkom.

Daar ontmoet ik nieuwsgierige en actieve ouderen, al of niet met rollators of in rolstoelen, met of zonder gehoorapparaten of andere hulpmiddelen. Die hulpmiddelen staan niet centraal en zijn letterlijk ‘hulpmiddelen’, zodat de deelnemers kunnen volgen wat er gebeurt. Ze willen weten wat er gaande is.

Funny movies

Als tegenwicht  besloot ik op mijn site Social media voor senioren filmpjes te verzamelen, filmpjes die een ‘ander’ beeld van senioren geven. Ik laat ze regelmatig zien en natuurlijk scoren de grappige altijd goed. Zoals het youtube-filmpje dat volgt.

https://www.youtube.com/watch?v=_jr1v1WphME

Ik blijf doorzoeken en tips zijn vanzelfsprekend welkom!

Annet van Betuw geeft sinds eind 2009 workshops social media. In september 2013 verscheen haar boek ‘Social media voor senioren’ bij uitgeverij Scriptum (derde druk januari 2015). Kort geleden publiceerde ze deze blogs over verwante onderwerpen: Met social media minder eenzaamheid onder senioren (op haar eigen site) en De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen op Alles zelf.

http://www.vanbetuwadvies.nl http://www.socialmediavoorsenioren.nl

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s