‘Hoe houd je alles bij?’ verzuchten cursisten regelmatig. Ze bedoelen: hoe houd je al die social media bij én alle informatie die langskomt. Tja, als ik alles zou willen weten en lezen, dan hield ik het niet bij. Eigenlijk doe ik hetzelfde als bij de reguliere media: ik lees in de krant wat ik interessant vind, luister naar een nieuwszender als ik daar zin in heb en ik selecteer van te voren wat ik op tv kijk.
Nieuws staat op Twitter
Zo ga ik ook om met social media: ik heb per dag een aantal momenten waarop ik social media bekijk (bijvoorbeeld als ik mijn e-mail check), ik loop niet álle social media na, maar concentreer me op een paar die voor mij relevant zijn, ik lees niet alles en ik lees zeker niet alles terug. Door het zo te doen is Twitter voor mij een aantal jaren geleden een belangrijke bron van informatie geworden. Een goed hulpmiddel om het nieuws te kunnen behappen zijn de ‘lijsten’.
Interessante Twitteraars
Voor mijn workshops ‘Social media voor senioren‘ wil ik op de hoogte blijven van relevant nieuws. Ik heb daarvoor een lijst ‘senioren’ gemaakt. Hierin plaats ik allerlei twitteraars, die informatie delen over bijvoorbeeld ouderenbeleid, zorg voor ouderen, communicatie, nieuwe apps, tips of socialmedia-gebruik. Af en toe ga ik naar de lijst en kijk ik welke nieuwe informatie erin staat. Omdat de lijst inmiddels behoorlijk groot is, is er ook altijd wat nieuws te vinden.
‘Hoe houd je het bij?’ ik hoor het u vragen. Het antwoord blijft hetzelfde: ik zit niet de hele dag op Twitter, lees niet alles terug en check deze lijst als ik tijd heb. Maar ik ben wel op de hoogte van het laatste nieuws, omdat ik zelf selecteer wie ik volg en daar zitten een aantal heel interessante nieuwsdelers bij.
Meer weten:
- How to use Twitter lists, informatie van Twitter, helaas alleen in het Engels
- Social media tip van Suzan van Heck: Twitterlijsten
- 8 interessante manieren om Twitterlijsten te gebruiken door Themafactory
Dit blog is geschreven door Annet van Betuw. Zij geeft sinds eind 2009 workshops social media. In september 2013 verscheen haar boek ‘Social media voor senioren’ bij uitgeverij Scriptum (derde druk januari 2015). Kort geleden publiceerde ze deze blogs over verwante onderwerpen: Met social media minder eenzaamheid onder senioren (op haar eigen site) en De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen op Alles zelf.http://www.vanbetuwadvies.nl http://www.socialmediavoorsenioren.nl