Een duurzame toekomst voor ouderen

change“Ouder echtpaar krijgt geen subsidie voor aanschaf zonnepanelen”, lazen we enige tijd geleden in diverse media (o.a. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/te-oud-voor-zonnepanelen-dan-geen-subsidie). De provincie Overijssel hanteert een leeftijdsgrens van 75 jaar voor het aanvragen van subsidie. Dat is vreemd!

Zonnepanelen zijn een investering in het huis, in een duurzame toekomst, maar ook een die op langere termijn rendeert. De aanschaf is gemiddeld na 7 jaar terugverdiend. Daarna leveren de panelen, door besparing op de energierekening, geld op. De resterende levensverwachting van een man van 75 is voor mannen gemiddeld bijna 11 jaar en voor vrouwen 13 jaar. Het blijft dus ook financieel een interessante investering.

Lange termijngerichtheid bevorderd de zelfredzaamheid en voorkomt problemen. Om op lange termijn te kunnen kijken en plannen is wel een zekere mate van zelfredzaamheid noodzakelijk.

Zelfredzaamheid

In de WMO wordt zelfredzaamheid gedefinieerd als: ‘het lichamelijke, verstandelijke, geestelijke en financiële vermogen om zelf voorzieningen te treffen die deelname aan het normale maatschappelijk verkeer mogelijk maken’ (Tweede Kamer 2005-2006, 30 131, nr. 65). Zelfredzaamheid gaat over wat iemand’s situatie op verschillende levensterreinen, zoals gezondheid, financiën en sociaal netwerk.  Waar zelfredzaamheid gaat over ‘Wat kan iemand?’ gaat eigen regie over ‘Wat wil iemand?’

Eigen regie en zelfredzaamheid

Movisie (Brink, 2013, https://www.movisie.nl/publicaties/zelfregie-eigen-kracht-zelfredzaamheid-eigen-verantwoordelijkheid-begrippen-ontward) legt een verbinding tussen de begrippen eigen regie en zelfredzaamheid. In een schema wordt de relatie in beeld gebracht: Mensen die zelfredzaam zijn én zelf de regie hebben worden getypeerd als ‘onafhankelijken’. Mensen die hulpafhankelijk zijn, maar wel de regie hebben, als ‘organisatoren’. Mensen die hulpafhankelijk zijn, maar die het niet lukt om de regie te voeren, als ‘betuttelden’. Anderen bepalen voor hen belangrijke keuzes. Ten slotte zijn er de ‘stuurlozen’: mensen die het niet lukt om voldoende hulp te organiseren, terwijl ze die eigenlijk wel nodig hebben. Iedereen heeft een eigen manier van omgaan met zelfredzaamheid en dus een daarop afgestemde ondersteuning nodig.

Met of zonder subsidie, het echtpaar gaat toch zonnepanelen op het dak plaatsen. Typisch ‘onafhankelijken’. Hopelijk komt ondersteuning wel terecht bij de mensen die het echt nodig hebben.

Jansje van Middendorp doet onderzoek naar financiële zelfredzaamheid en ondersteuning bij de financiële administratie. Neem contact op: https://www.linkedin.com/pub/jansje-van-middendorp/b/b93/232

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s