Op het terrein waar margarinefabrikant Jurgens destijds zijn fabrieksgebouwen had, staat nu het ontmoetingscentrum De Binnenstad. Sinds twee jaar huurt RIGOM, ouderenwerk Maasland, hier een ruimte om Ossenaren die meer willen weten van de computer en het internet, van dienst te zijn. Het lokaal is ingericht als computerlokaal, maar dan gezellig en met koffie. Het is onderdeel van het project ‘DigiBuurt’ en mensen van alle leeftijden die meer willen weten over computer, iPad en het internet kunnen hier terecht. Met behulp van vrijwilligers en een kop koffie kunnen ze komen digibuurten.
In 2002 al begon RIGOM met computerhoeken, plekken in wijken en dorpen waar mensen konden kennismaken met de computer. Er waren er 27 in Oss en omgeving, met meestal twee computers per plek plus 200 vrijwilligers om inwoners wat meer digivaardig te maken.
Digitale samenleving
Inmiddels is het internet niet meer weg te denken uit de samenleving. Toch zijn er nog steeds mensen, vooral ouderen, die niet digivaardig zijn. ‘Sommigen willen er ook niet niks van weten, en onbekend maakt ook onbemind’ vertelt Bert Roex, ICT-adviseur/ouderenwerker bij RIGOM. ‘Als mensen er een belang in zien om het te kunnen, bijvoorbeeld internetbankieren of een hobby uitoefenen, dan wordt het aantrekkelijker. Als onze ouderenadviseurs het gesprek aangaan, en ouderen wijzen op de mogelijkheden, dan worden ze langzaam maar zeker steeds geïnteresseerder’.
Computerhoeken
“De computerhoeken werkten prima in die tijd’, aldus Roex, ‘maar vaak wel met té beperkte openingstijden. Onze ervaring met de computerhoeken hebben we meegenomen naar deze nieuwe opzet. Hier zijn we goed bereikbaarheid, met ruime openingstijden (www.digibuurt.nl) en de toepassingen, zoals een DigiD aanvragen, staan meer centraal.
Iedereen is welkom binnen DigiBuurt. Niet iedereen die binnenkomt, wil meteen alles weten van het internet. Soms vinden mensen het al voldoende om te kunnen mailen of chatten met vrienden of bekenden. Of staat internetbankieren op het verlanglijstje, of leren om online te kopen of verkopen. Echter de belangrijkste doelgroep van Digibuurt bestaat uit mensen die niets weten van computer of internet, of mensen die niet voldoende vaardigheden hebben om er goed mee om te gaan, de zogeheten digibeten.
Vrijwilligers spannen zich in om alle vragen waarmee mensen komen te beantwoorden in een gesprek of een één-op-één cursus. Van digibeet naar dygibyte is vaak een hele stap. De kosten zijn bewust heel laag gehouden, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Financiële ondersteuning is afkomstig van een aantal fondsen en de Rabobank.
Borging onzeker
Binnenkort verdwijnt de professional van het RIGOM uit beeld en komt er een bestuur van vrijwilligers die het initiatief draaiend moet zien te houden. Participatie is ook in Oss het toverwoord: vóór burgers dóór burgers.
Hoewel het de bedoeling was om DigiBuurt zelfstandig te laten draaien, wordt het zonder ondersteunende liveline van de vier Osse welzijnsinstellingen wél onzeker hoe alles geborgd gaat worden. Terwijl het het aanleren van digitale vaardigheden juist in deze tijd zo belangrijk is. De vrijwilligers gaan daarom binnenkort het gesprek aan met de verantwoordelijk wethouder.
Deze blog is geschreven door José van Berkum. Zij is publicist en communicatieadviseur, gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Volg haar blogs door gratis te abonneren op deze blogsite: http://www.zorgenvoormorgen.org of volg haar op https://www.facebook.com/Www.zorgenvoormorgen.org
Voor contact: j.vanberkum@planet.nl of 0613883560