“Deelname aan sociale netwerken vooral hoger bij 45-plussers” vertelt het CBS op zijn site. Het zijn cijfers over 2014. Eigenlijk staat hier wat we al wisten, maar ik vind het toch altijd prettig om het in cijfers bevestigd te krijgen.
Maar ik wil meer weten. Wat doen we er, kunnen we het goed genoeg (hoe digivaardig zijn we) en hoe gaat het met senioren. Anders gezegd: hoe kan het dat 1/3 van de 75plussers die op internet actief zijn en gebruik maakt van social media en ik om me heen vooral een enorme vraag naar technische ondersteuning zie.
75-plussers niet te oud voor sociale netwerken
Eerst de cijfers uitgewerkt. Uit gegevens van de CBS-site blijkt dat 65-75 jarigen en vooral 75-plussers steeds actiever zijn op social media! Het gebruik van 65-75 jarigen is in twee jaar meer dan verdubbeld: van 23 naar 47%. Dus bijna de helft van deze groep gebruikt een of meer sociale netwerken. En de 75-plussers komen eraan! In 2012 zat 9% op een of meer sociale netwerken, in 2014 was dat 29%. Met andere woorden: bijna 1/3 van de 75-plussers. Het is een groei van 300% in bijna twee jaar. ‘Ik ben te oud’ gaat nu echt niet meer op. Let wel, dit is 2014. We zijn nu ruim in 2015, dat betekent dat het gebruik nog meer gestegen zal zijn.
Er wringt iets
Ook al gebruik je internet, ben je aan het skypen, facebooken of whatsappen, dat wil nog niet zeggen dat je computervaardig of internetvaardig bent. Het CBS heeft ook dit gemeten; de resultaten zijn via de website in het rapport ‘Ict kennis economie 2015’ na te lezen. Hieruit komt naar voren dat een kwart van alle internetters veel, een kwart doorsnee en ruim vier op de tien internetgebruikers weinig vaardigheden heeft.
En hoe zit het nou met ouderen, vraag ik me af. Want ik ben blij met de geconstateerde groei van gebruik van social media voor senioren, maar ik zie ook de enorme vraag naar hulp bij gebruik van ‘apparaten’ en internet. Het antwoord op digivaardigheid bij senioren vind ik in een ander overzicht: Internetvaardigheden naar persoonskenmerken.
Hieruit blijkt dat een kleine groep van de 65plussers internetvaardig is, een iets grotere groep is ‘doorsnee’, maar de grootste groep van de internetgebruikers heeft geen of weinig vaardigheden. Bij de 75plusssers meer dan de 65-75-jarigen.
Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat er een groei is in internetvaardigheid, maar de groep met weinig of geen vaardigheden is in 2014 nog groot. Ik verwacht dat de groei doorgaat, maar dat voorlopig de vraag naar hulp en ondersteuning blijft bestaan.
Als we internetvaardigheid serieus nemen, dan moeten we actief senioren ondersteunen en de fysieke mogelijkheden daarvoor bieden. Dat varieert van Wifi in alle zorginstellingen, opleiding van mantelzorgers, doorgaan en uitbreiding van bestaande computerondersteuning aan zelfstandig wonenden, tot alertheid en kennisverbreding van zorgverleners.
Aanvullende informatie:
- Van gratis tot betaalde computerles voor ouderen, mijn overzicht op AllesZelf.nl
- Van digibeet naar digivaardig, blog José van Berkum
- De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, blog op AllesZelf en VanBetuwadvies
Gegevens uit 2013: 2 op de 10 75plussers dagelijks op internet http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-4005-wm.htm; een derde van de 75plusssers gebruikt internet: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3834-wm.htm
Dit blog is geschreven door Annet van Betuw. Zij geeft sinds eind 2009 workshops social media. In september 2013 verscheen haar boek ‘Social media voor senioren’ bij uitgeverij Scriptum (derde druk januari 2015).Kijk verder op http://www.vanbetuwadvies.nl en http://www.socialmediavoorsenioren.nl