Italian neighbors build a social network

Fotograaf: Miguel Saavedra, via Stock.xchng

Fotograaf: Miguel Saavedra, via Stock.xchng

Federico Bastiani en zijn vriendin wilden nieuwe vrienden maken toen ze in 2012 in Bologna kwamen wonen. En dat was niet eenvoudig in zo’n grote stad.

In de vakantie viel mijn oog op een artikel op de voorpagina van The International New York Times. De intrigerende titel luidde  ‘Italian neighbors  build a social network’.

Het artikel betrof Federico Bastiani en zijn vriendin Laurell Boyers, nieuwkomers in Italië én de grote stad. Zonder familie en vrienden voelden ze zich tamelijk uitgesloten. Via een poster die Federico ophing, liet hij weten een Facebookgroep te willen oprichten. Speciaal bedoeld voor mensen in de Via Fondazza en directe omgeving. Binnen drie of vier dagen had de besloten Facebookgroep al twintig volgers. Twee jaar later staat de teller op 1.100 volgers, ongeveer de helft van het aantal bewoners van de straat. Inmiddels hebben Federico en zijn vriendin voldoende vrienden en kennissen. En dat is bijzonder in een grote, anonieme stad als Bologna. Ook andere bewoners van de Via Fondazza leven minder anoniem  naast elkaar.

Het succes van de Facebookpagina heeft eigenlijk iedereen plezierig verrast. Het wandelen op straat en het bezoek van de buurtsuper  is echt  veranderd.  “We groeten elkaar,  spreken elkaar aan, doen boodschappen voor elkaar. En het kost niets, aldus Franscesca D’Alonza . Terwijl het wel veel meer gezelligheid en samenhorigheid oplevert.

Social street

Het online netwerk biedt ook praktische hulp. Catarine Salvadori postte op Facebook dat haar gootsteen verstopt was en had in no time drie reacties. Een bewoner had een ontstopper, een tweede een nog betere ontstopper en een derde bood aan te komen helpen. “Het gaat niet eens om mijn  gootsteen. Het gaat om een gevoel van veiligheid en steun dat je zo hard nodig hebt in de grote stad”, aldus Catarine Salvadori.

Inmiddels is dit Italiaanse idee, de Social Street,  een groot succes. Zo groot zelfs dat er inmiddels 393 social streets zijn in Europa, Brazilië en Nieuw Zeeland.

Digitale buurten

Waarom ik dit krantenbericht hier deel? Omdat ik denk dat het principe van een gesloten Facebookpagina overal deze uitwerking kan hebben. Niet alleen in straten en buurten, maar overal waar mensen naast elkaar leven, zonder elkaar misschien goed te kennen. En waar een klein beetje meer weten van elkaar al kan leiden tot nieuwe contacten. Of meer burenhulp. Zoals  in seniorenflats bijvoorbeeld. Of in grotere zorginstellingen, of andere woonvoorzieningen, zoals die voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Waar niet alleen de bewoners maar ook hun ouders en verzorgenden informatie kunnen uitwisselen via een gesloten Facebookpagina. Want contact met elkaar, daar draait het toch om?

Dit blog is geschreven door José van Berkum. Zij werkt ais adviseur ouderencommunicatie en adviseert gemeentes en zorginstellingen over de inzet van digitale middelen. Kijk voor meer informatie op http://www.vbcom.nl

Of word lid van de Facebookpagina Van Berkum Communicatie voor meer nieuws over haar activiteiten en workshops. Of volg haar op Twitter: http://www.twitter.com/Josevanberkum

Fotograaf: Miguel Saavedra, via Stock.xchng

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s