Games tegen Alzheimer: commerciële truc of effectief?

double-decision

De ziekte van Alzheimer is voor veel ouderen een schrikbeeld. Gelukkig is er steeds meer bekend over risicofactoren en hoe zélf de kans op dementie te voorkomen. Een gezonde leefstijl, geestelijk actief blijven en sociale contacten blijken gezond ouder worden te stimuleren.

De nieuwste ster aan het firmament zijn games. Want ook door het spelen van games, spelletjes op de computer, zou je Alzheimer kunnen voorkomen of vertragen. Althans: dat is de claim.

Miljoenenindustrie

Inmiddels is er – in ieder geval in Amerika – een miljoenenindustrie ontstaan rondom games. Computerspelletjes,  bedoeld om de gevreesde memory thief zolang mogelijk buiten de deur te houden, zijn een steeds groter commercieel succes. Want als het spelen van games je kan helpen mentaal gezond te blijven, dan doe je dat toch?

Maar kloppen de claims van commerciële partijen? Is het echt zo dat het spelen van computer games Alzheimer kan voorkomen of vertragen?

En is de geleerde vaardigheid op de computer specifiek of overdraagbaar naar andere vaardigheden in het dagelijkse leven, zoals eten koken of auto rijden? En hoelang duurt het effect van deze aangeleerde vaardigheid? Is er sprake van een lange-termijn-effect op het geheugen of dooft het uit?  

Double decision game

Amerikaanse neurowetenschappers maakten gehakt van deze commerciële claims.  Té vaak gebruikt de industrie ten onrechte het bewijs dat Alzheimer te verslaan is door het spelen van games. Tot nu toe is er – volgens de wetenschappers – geen enkele braingame waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat het cognitieve teruggang vermindert. De commercie speelt dus schaamteloos en nietsontziend in op de angst van ouderen. Dat was in oktober 2014.

Inmiddels is er the double decison game . Deze game is het resultaat van een wetenschappelijke studie, ACTIVE genoemd – Advances Cognitive Training for Independent and Vital Elderly en gefinancierd door The National Institute on Aging.  De presentatie vond plaats  tijdens  de The Alzheimer’s Association International Conference® 2016 (AAIC®) in Toronto.

Vaardigheid bruikbaar in ‘echte leven’

De double decision game kan wél door de wetenschappelijke beugel.  Het computerspel, waarin het herkennen van en reageren op  voorwerpen centraal staat, is veelbelovend. Het spelen van the double decision game  levert een snellere reactiesnelheid op, en het beter leren herkennen van voorwerpen, en situaties binnen een context. De opgedane visuele spelvaardigheid blijkt ook positief te werken in het dagelijkse leven.  Kennelijk worden er mentale spieren getraind die ook te gebruiken zijn bij andere complexe taken.

Ook tien jaar na afloop van de training hebben de gamende ouderen minder risico om dementie te ontwikkelen dan andere deelnemers aan het onderzoek. Deze volgden geen of een andere training.

Het lijkt erop dat in de strijd tegen Alzheimer ook de computer een rol gaat spelen.

Deze blog is geschreven door drs. José van Berkum. Zij is communicatiewetenschapper en – adviseur en gespecialiseerd in ouderen, zorg & technologie. Kijk ook op www.vbcom.nl voor meer informatie.

 

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s