Digitaal contact, ook op I.C. en in verpleeghuis

In deze bizarre en spannende tijden waarin persoonlijk contact niet mogelijk is, is er gelukkig wél digitaal contact mogelijk. Het blijft second best, maar daar moeten we het even mee doen.

Beeldbellen via een tablet of telefoon kan eenzaamheid verlichten en nabijheid van familie mogelijk maken. Ook al is het op een scherm, opa of oma zien toch even de gezichten van hun (klein)kinderen, horen hun stemmen, weten dat er aan ze gedacht wordt. Er zijn inmiddels mooie voorbeelden, zowel thuis, als in het ziekenhuis en verpleeghuis.

iPad-brigade in verpleeghuis

Ouderen in verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen, en dat is dramatisch. Gelukkig geeft beeldbellen met (klein)kinderen toch een vorm van contact. De  Achterhoekse zorginstellingen zijn druk bezig teams samen te stellen van iPad-zusters. Oftewel personeel dat ouderen kan helpen met Skypen, Facetimen of WhatsApp. Deze ipad-zusters kunnen ook vrijwilligers zijn, die ouderen daarbij kunnen helpen. Ik weet 200% zeker dat mijn schoonmoeder in verpleeghuis Het Meulenbelt het geweldig zou vinden haar (klein) kinderen te zien en te horen.

Beeldbellen op de IC

De beelden en verhalen zijn hartverscheurend: mensen in het ziekenhuis die verstoken zijn van contact met hun naasten. Beeldbellen kan ook hier een uitkomst bieden, ook voor zorgverleners.Voor de familie is dit een zeer waardevol moment,’ zegt Leendert de Keijzer, gespecialiseerd IC-verpleegkundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Mensen zijn echt heel blij met deze mogelijkheid‘. Beeldbellen maakt persoonlijk contact nog enigszins mogelijk.  Lees hier het artikel over beeldbellen in ziekenhuis De Gelderse Vallei en kijk de video.

Bovenstaande voorbeelden kunnen misschien als inspiratie dienen voor andere verpleeghuizen en ziekenhuizen. Juist nu, in angstige tijden, is persoonlijk contact, geruststelling door familie, niet mogelijk. Maar digitaal contact kan wél. Het kan bijdragen aan verlichting van eenzaamheid en angst. Voor zowel ouderen als hun zorgverleners. Het kan. Nu is de tijd om het ook te doen.

 

Deze blog is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in ouderen en technologie.

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s