Het is een beetje wrang. Of a blessing in disguise, net hoe je het wilt noemen. Technologie, die al jarenlang bestond, maar nauwelijks het pilotstadium voorbij leek te komen, is nu in één klap opgeschaald. Als het moet, blijkt het te kunnen.
De komst van het coronavirus heeft ertoe geleid dat zorg-op-afstand in een stroomversnelling terecht komt. Huisartsen die nu al een digitaal platform hebben, zoals mijn eigen huisarts in Brakkenstein, Nijmegen staan op voorsprong. Thuiszorgorganisaties zoals de ZZG-groep en Sensire hebben al veel ervaring met beeldbellen en dat geeft een extra mogelijkheid om cliënten te ondersteunen.
Er zo zijn er enorm veel mogelijkheden om digitale zorg in te zetten, juist ook in verpleeghuizen en in woongemeenschappen van ouderen en mensen met een verstandelijke beperking.
Dat kan variëren van knuffelrobots en sociale robots tot technologie die bijvoorbeeld mensen met dementie stimuleert of bezighoudt. Mogelijkheden die een klein stukje van het gat dichten dat is gevallen nu bezoek niet meer mogelijk is.
Senioren die al ervaring hebben met computer, tablet of smartphone kunnen dankzij die ervaring nu contact onderhouden met hun (klein)kinderen en vrienden. Nu vooral kwetsbare ouderen wordt geadviseerd binnen te blijven en contact te vermijden, blijkt de iPad, de smartphone met Whatsapp, de buitenwereld toch een klein beetje binnen te halen. Digitaal contact is ook contact.
Ik hoop dat we gezamenlijk deze crisis gaan doorstaan. Door ons te verlaten op deskundigen van het RIVM, politieke leiders zoals premier Rutte, en door de nieuwe leefregels te volgen: handen wassen, sociale afstand houden, op elkaar letten en elkaar helpen waar dat nodig is. Namasté.
Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van ouderen.