Oud versus jong: strijd op de werkvloer?

Er valt veel te zeggen voor senioriteit en ervaring. We werken langer door en hebben daarbij ook zeker veel te bieden. Jongeren kunnen leren van de ervaring en lessen van ouderen, ouderen vinden het vaak prettig om samen te werken met jonge enthousiastelingen. In steeds meer organisaties wordt gelukkig die koppeling gelegd. Verbind een senior aan een junior die de gemakkelijker taken op zich neemt en laat ze samen sparren. Welke betere leerweg naar de top kun je hebben?

Toch gaat het niet altijd zonder slag of stoot. Dat is niet zozeer te wijten aan onwil, maar de manieren van communiceren verschillen tussen generaties. Wanneer de verwachtingen en communicatie niet goed op elkaar zijn afgestemd liggen wrevel en onmin op de loer. Aart Bontekoning, expert op het gebied van organisatieverandering en generaties, schreef er al het volgende over:

“Een praktijkvoorbeeld van het gevangen raken in een klein web van verouderde cultuurpatronen: drie junioren van de pragmatische generatie komen enthousiast met een fris idee bij hun ervaren 55+ manager. Die is heel druk, luistert welwillend met een half oor en reageert zoals gewoonlijk een beetje formeel en zegt goedbedoeld “ja, mooi idee, zet het even op een A4tje, dan kan het volgende week nog op de agenda”. Vanuit zijn perspectief doet hij zijn best. Eigenlijk belooft hij al te veel. Vanwege overvolle agenda’s wordt het drie weken later. Vanuit het perspectief van de jonge professionals neemt deze manager hen het initiatief uit handen en trekt hij hen in een traag bureaucratisch proces. Onbewust en ongewild raken ze binnen vijf minuten gevangen in meerdere, in hun beleving, verouderde cultuurpatronen.”

De ervaring leert echter dat er wel degelijk veel energie zit in de samenwerking tussen generaties, en dat een ‘frisse blik’ gecombineerd met levens- en praktijkervaring veel meerwaarde kan opleveren. Bedrijven zoals JongeHonden kunnen er over meepraten. Bij hen wordt er bewust gekozen voor de combinatie van ‘fris’ en ‘ervaren’. Daarin schuilt waarschijnlijk het geheim: dat alle generaties met open blik naar elkaar kunnen en willen kijken en op zoek zijn naar de meerwaarde van samenwerking, ook of juist wanneer dit een andere werkwijze betekent.

Bontekoning zegt hierover:

“Het enige alternatief lijkt te zijn: de nieuwe cultuurpatronen, die gedragen worden door de nieuwste generatie, voorrang te geven en dit proces als oudere generatie actief te steunen. In alle actie experimenten leverde die vervanging steeds werkenergie op bij iedereen! Voorlopig concludeer ik – nog met enige voorzichtigheid – dat deze vorm van evolutionair een cultuur veranderen werkenergie oplevert bij alle generaties. Hoogstwaarschijnlijk omdat de betrokken professionals instinctief aanvoelen dat dit type vernieuwingen bijdraagt aan de overleving van het sociale
systeem waarvan ze zelf deel uitmaken.”

Lees hier het artikel met de onderzoeksanalyse van Bontekoning. (LoopbaanVisie 1, 2011)

Wat zijn jouw ervaringen als het gaat om samenwerking tussen junioren en senioren? Heb je een voorbeeld van wat zij elkaar leren?

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s