‘Eén tegen eenzaamheid’:volkstelling eenzame ouderen of betrokkenheid?

d3943052107b2230f1b82b74aabadf5f(1)

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil geld reserveren voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Want die is schrijnend, blijkt uit onderzoek, vooral voor 75+-ers. Het actieprogramma draagt de naam ‘Eén tegen eenzaamheid’.

Eén van de maatregelen van het programma betreft jaarlijks huisbezoek van iedere 75-plusser door de gemeente.

De rapen waren gaat, in ieder geval op PlusMagazineNLFacebookpagina .

Dure ambtenaren die éénmaal per jaar langskomen: nee, geen goed idee. “Wat n idioot plan… alsof mensen 1x per jaar hun ziel bloot leggen tijdens het verplichte bezoekje van een ambtenaar… Het lijkt wel of het kabinet bezig is met activiteitenbegeleiding voor de ambtenaren…. Wat een triest plan zeg!.

“Wat een onzin. 1x p jaar ouderen alweer afschepen met oude kruimels. Blijf bij mij weg aub. Dit is gewoon het leven. Sommige ouderen krijgen van hun kinderen en kleinkinderen aandacht en liefde en vooral begrip. De meesten krijgen dat om welke reden dan ook, ondanks kinderen en kleinkinderen helemaal niet meer. Dit is het LEVEN en neem het zoals het is. Ik leef mijn eigen leven. Prima. Hoef niet 1xp jr huisbezoek. Waanzin”.

Ook de politiek krijgt ervan langs. “Wat een onzin: eerst bezuinigen op thuiszorg en bejaardenhuizen, en nu dan ambtenaren op bezoek. Bejaardenhuizen terug, eigen appartementje en als je zin hebt beneden een bakkie doen of gezamenlijk eten kaartje leggen”.

Negatieve beeldvorming

Andere ouderen op de Facebookpagina van PlusMagazine voelen zich weggezet als ziek, zwak en misselijk: “Wat een betutteling!! Zal wel goed bedoeld zijn, maar de ouderen worden hier weggezet als infantiele figuren die alleen maar eenzaam zitten te wezen achter de geraniums”.

“Eenzaamheid is een gevoel. Er is ook genoeg te doen waar ouderen naar toe kunnen. Vrijwilligerscentrales waar mensen een beroep op kunnen doen om bezoek te krijgen of leuke dingen mee kunnen doen. Alleen moeten ze de weg weten. Ouderen hebben het echt niet zo slecht in Nederland”.

Een positieve uitzondering komt van een voormalige ouderenadviseur: “Ik heb zelf gewerkt als ouderenadviseur in A’dam. Preventieve bezoeken aan 75+ ouderen was een van de hoofdtaken van ons. Informeren over de mogelijkheden voor de ouderen in de wijk en geheel A’dam. Ik zeg dan ook JA voor deze bezoeken!”

Ouderen zijn verschillend

Nét nu we te horen krijgen dat ouderen langer in goede gezondheid blijven leven, en daarvan moeten proberen te genieten, komt het stempel ‘oud en dus eenzaam’. Terwijl ouderen van 75 jaar en ouder nét zo van elkaar verschillen als twintigers, dertigers, zestigers. Ze stereotyperen als ‘eenzaam’ doet geen recht aan hun persoonlijkheid en levenservaring.

Waarschijnlijk krijgen de meeste 75-ers geen last van de huisbezoeken. Of ze zijn op pad of té druk achter de computer om een ambtenaar te woord te staan.

Dit blog is geschreven door drs. José van Berkum. Ze is communicatiewetenschapper en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. M.: 0613883560 LI: https://www.linkedin.com/in/anciano/ Facebook: https://www.facebook.com/Www.zorgenvoormorgen.org/

3 Reacties op “‘Eén tegen eenzaamheid’:volkstelling eenzame ouderen of betrokkenheid?

 1. De huisbezoeken voor 75+ worden in Rotterdam niet uitgevoerd door ambtenaren, maar door vrijwilligers, die hun bevindingen ergens droppen. Soms wordt een oudere geholpen, maar meestal zijn er geen andere vrijwilligers die de klus kunnen klaren.
  Elk jaar rolt in Rotterdam, vanaf 2015, een brief in de bus met het verzoek het gesprek aan te gaan De eerste keer is bij ons, op verzoek, géén vragenlijst ingevuld, maar een verslag van het gesprek gemaakt dat wij ingezien en verbeterd hebben. We hebben besproken over de bezuinigingen in de zorg en het welzijn van ouderen. Al het ouderen- werk, welzijnswerk, thuiszorg en verzorgingshuizen zijn de nek omgedraaid, de ouderen kunnen nergens in de wijken meer naar toe. En dan wat kosten die huisbezoeken allemaal aan administratie enz. enz. Het geld zou heel anders besteed kunnen worden tgv de ouderen.

  Twee keer hebben wij geweigerd mee te doen, maar we blijven op het lijstje staan. Dus komend jaar zullen wij weer moeten inspreken, een telefoontje afwachten om verlost te zijn van de destijds door de wethouder verordonneerde bezoeken.
  Nu gaat deze wethouder, inmiddels minister het over heel Nederland laten uitvoeren. Een uiteindelijk doel eenzaamheidsbestrijding zal op deze wijze nooit gehaald worden, want voor een groot deel betrijd je eenzaamheid door sociale contacten.

  Like

  • Dank je wel, Elly voor deze reactie van een ervaringsdeskundige. Ik ben zelf erg benieuwd wat die aanpak vanaf 2015 nu concreet heeft opgeleverd. Want hoe ‘meet’de gemeente of iemand eenzaam is, en of huisbezoek wat heeft veranderd daaraan?

   Like

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s