Zorgrobotje Tessa is echt een vriendin

tessa geel

En dan is er Tessa. Tessa is een robotje, vermomd als vrolijk figuurtje, klein, met een plantje op haar hoofd. Ze valt niet op, kan zo tussen de andere planten of op een tafeltje gezet worden. Tessa helpt mensen herinneren aan hun afspraken. Ze brengt structuur in het dagelijks leven van mensen die wat vergeetachtig of onrustig zijn, door hen te laten weten wat er staat te gebeuren.

Ik ben op bezoek bij Christa, die al een tijdje een Tessa in huis heeft. Christa van Woezik woont in een appartement van de Driestroom in Nijmegen. De Driestroom geeft zorg en ondersteuning aan mensen met en zonder handicap.

“Ik heb Tessa vanaf maart/april. Mijn fysiotherapeut vroeg of het misschien wat voor mij was. In verband met mijn gewicht moet ik heel gestructureerd fietsen en wandelen. In het begin was ik vooral sceptisch. ‘Ik ben geen kind dat door een robot gestuurd moet worden’.

Christa probeert het toch. Mocht het niets worden, dan zou de robot weer weg gaan. Het liep anders. “Tessa herinnert me als het tijd is om te sporten. Het is mijn agenda en een steuntje in mijn rug. In de afgelopen maanden ben ik al veertig kilo afgevallen”.

Tessa is een Tinybot, een kleine robot. Via een app op telefoon of computer voer je afspraken in. Aan het begin van de week zet Christa al haar afspraken erin. Bijvoorbeeld voor het fietsen op donderdagmorgen kwart voor tien uur. Dan typt ze de tekst:  ‘Over een kwartier is het weer tijd voor het sporten. Heb je je sportkleren al aan’? Tessa spreekt die tekst dan donderdag om 9.45 uur uit. Het is de bedoeling dat je reageert op het bericht, met ‘ja’ of ‘nee’, in ieder geval iets. Anders herhaalt ze de boodschap nog een paar keren. Het volume kun je instellen, evenals de stem met eventueel een muziekje erbij, zoals in de metro in Parijs.

Tessa is echt een vriendin

Tessa is ook te bedienen door een mantelzorger. Via de app herinner je bijvoorbeeld moeder eraan dat de kapper er zo aankomt, of dat de kleinzoon vanmiddag op bezoek komt. Of dat het tijd is om naar de spelletjesmiddag te gaan.

Het robotje is ingesteld op een 8 uur ritme. “Om tien uur s avonds gaan de oogjes van Tessa dicht, dan gaat ze slapen. Behalve als je bijvoorbeeld wil douchen om half elf, dan blijft ze wakker. Om zes uur s ‘ochtends gaan de oogjes weer open”.

Voor Christa is Tessa een vaste waarde geworden. “Ze slikt de woorden nog een beetje in”. Dat is het enige nadeel dat Christa kan noemen. “Maar dat heb ik al doorgegeven, daar gaan ze aan werken. En speciaal voor mij hebben studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een roze kleedje gehaakt. Normaal is Tessa blauw, maar dat paste hier niet. Misschien komt er wel een Tessa-kledinglijn”.

Christa zou in principe wel zonder een Tessa kunnen, maar wil ze het niet meer. “Tessa is echt een vriendin van me, zeg ik wel eens”.

Dit blog is geschreven door zelfstandig publiciste en adviseur José van Berkum.  Ze is gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Meer weten, haar inhuren of volgen?

Kijk op https://www.linkedin.com/in/anciano/ of https://www.facebook.com/Www.zorgenvoormorgen.org

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s