Je bent zo oud als je je voelt – Deel 2

Mooi, fit, vrolijk en gezond oud worden, wie wil het niet? Feit is dat we een groot deel ervan zelf in de hand hebben en dat het vaak meer te maken heeft met mentaliteit dan met onze werkelijke fysieke gesteldheid.

Wie zoekt naar manieren om gezond oud te worden, komt veelal diezelfde gedachte tegen: ouder worden doen we allemaal, maar de manier waarop je er mee om gaat maakt een wereld van verschil. We zetten de beste tips voor je op een rij. Dit is tip 2 in de reeks. Tip 1 ‘Stop nooit met jezelf ontwikkelen’ vind je hier.

Tip 2: Blijf verbonden

Een van de grootste uitdagingen van het ouder worden is hoe je omgaat met je veranderende sociale omgeving. Verbonden blijven met anderen is niet vanzelfsprekend, ook niet voor mensen met een actief sociaal leven. Pensioen, ziekte, dood, en verhuizingen nemen naaste vrienden en familieleden van je weg. En hoe ouder je wordt, hoe meer mensen je verliest. En dan hebben we het nog niet eens over je eigen verminderde bewegingsvrijheid.

Het is belangrijk om manieren te vinden om verbinding te houden en maken met anderen. Eenzaamheid en isolement zijn belangrijke bedreigingen voor gezond ouder worden. De mensen op wie je terug kunt vallen zijn een buffer bij depressie, handicap, armoede en verlies.

Het goede nieuws is dat er heel veel manieren zijn om samen te zijn met andere mensen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je (als je dat kunt) uit huis komt en sociale dingen onderneemt:

Houd regelmatig contact met vrienden en familie. Breng tijd door met mensen van wiens gezelschap je geniet en die je vrolijk maken. Dat kan een buurman zijn met wie je een keer gaat lunchen of een oude vriend om mee te wandelen, of winkelen met je kinderen. Als je niet in de buurt woont, bel of email dan regelmatig om contact te blijven houden. Laat het contact niet van anderen afhangen; veel ouderen wachten tot ze gebeld worden door kinderen of kleinkinderen omdat ze vinden dat dit zo hoort. Besef dat zij vaak een druk leven hebben en dat er veel verschillende dingen zijn die om hun aandacht vragen.

Probeer nieuwe vrienden te maken. Op het moment dat je cirkel met vrienden kleiner wordt doordat mensen weg gaan vallen, is het belangrijk om nieuwe mensen te leren kennen zodat je kringetje niet te klein wordt. Kijk voor nieuwe vriendschappen vooral naar mensen die jonger zijn dan je zelf bent. Jongere vrienden kunnen je nieuwe energie geven en helpen je om het leven met een nieuwe bril te bekijken.

Spreek minstens één keer per dag met iemand anders af. Het is niet goed om dag na dag alleen te zijn. Bellen of mailcontact is geen vervanging voor persoonlijk contact met mensen. Regelmatig face-to-face contact helpt je om depressie op een afstand te houden en om positief te blijven.

Word vrijwilliger. Iets van je kennis en je levenservaring door mogen geven in je omgeving is een prachtige manier om sociale banden te versterken en om anderen ontmoeten. Het doel waar je naartoe werkt zal je leven zin geven en verrijken. Vrijwilligerswerk is een logische manier om anderen die in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn of die jouw waarden delen, te ontmoeten. Ook als je aan huis gebonden bent kun je meedoen, bijvoorbeeld door telefonisch vrijwilligerswerk.

Zoek steun bij lotgenotengroepen in tijden van verandering. Als je zelf of als een dierbare te maken krijgt met een chronische ziekte of met verlies, kan het heel nuttig zijn om in een praatgroep deel te nemen met anderen die voor dezelfde uitdaging staan.

Zet in het commentaarveld hier onder jouw tips om ouderen te helpen om hun sociale leven op te peppen!

Met dank aan www.helpguide.org

Een Reactie op “Je bent zo oud als je je voelt – Deel 2

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s