Je bent zo oud als je je voelt – deel 1

Mooi, fit, vrolijk en gezond oud worden, wie wil het niet? Feit is dat we een groot deel ervan zelf in de hand hebben en dat het vaak meer te maken heeft met mentaliteit dan met onze werkelijke fysieke gesteldheid.

Wie zoekt naar manieren om gezond oud te worden, komt veelal diezelfde gedachte tegen: ouder worden doen we allemaal, maar de manier waarop je er mee om gaat maakt een wereld van verschil. We zetten de beste tips voor je op een rij en zullen de de komende tijd de revue laten passeren.

TIP 1: Stop nooit met jezelf te ontwikkelen

Er zijn veel goede redenen om je hersenen even actief te houden als je lichaam. Het actief houden van je hersenen en je creativiteit onderhouden kan helpen om te voorkomen dat je cognitieve vermogens en je geheugen achteruit gaan. Use it or lose it.

Probeer variaties op iets wat je al kunt. Voor sommige mensen zijn dat misschien spellen of puzzels. Weer anderen genieten van het uitproberen van nieuwe recepten. Zoek iets dat je leuk vindt en blijf daarop variëren. Ga uitdagingen aan! Als je van kruiswoordpuzzels houdt kun je bijvoorbeeld overstappen naar een meer uitdagende puzzelreeks of kun je andere puzzelvormen uitproberen. Als je van koken houdt, probeer dan een heel ander soort voedsel of probeer eens gerechten te braden wanneer je normaal gesproken kookt.

Doe iedere dag iets op een andere manier. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft geen complexe puzzels op te lossen; doe de dingen simpelweg een beetje anders. Of het nu een andere route naar de supermarkt is of je tanden poetsen met een andere hand.

Houd je met iets compleet nieuws bezig. Verdiep je in iets compleet nieuws! Het is een geweldige manier om te blijven leren. Heb je altijd al een andere taal willen leren? Of nieuwe computervaardigheden op willen doen? Willen leren golfen? Of tangoën? Er zijn veel betaalbare lessen in bijvoorbeeld buurthuizen waar je je in nieuwe onderwerpen kunt verdiepen. Ook vrijwilligerswerk is een geweldige manier om te leren over een nieuw gebied. Lessen nemen en vrijwilligerswerk doen zijn geweldige manieren om én je sociale contacten uit te breiden, én je hersenen te trainen.

Welke tips heb jij om je geest scherp te houden?
Deel ze in het veld hier onder!

Met dank aan www.helpguide.org

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s