Oma weet wel raad met griep

De griep – het heerst weer. Even leek hij voorbij te zijn, maar ook deze week is het weer raak. Een verstopte neus, steeds meer gehoest – oh nee…

Inmiddels weet ik wel raad met die griep. Bijtijds je weerstand proberen te verhogen zodat je het niet oppikt. En mocht het niet lukken – tja, dan blijft er maar één ding over: uitzieken.

Toch was ik wel benieuwd naar de tips en trucs die er te vinden zijn om die griep zo kort mogelijk te houden. En wat blijkt: ook Google weet er wel raad mee. Overal receptjes die al generaties lang van moeder op dochter worden overgegeven. Sites zoals omaweetraad.com staan er vol mee. Hoewel ik eerlijk toe geef dat ik bij sommige recepten niet echt geneigd ben om ze daadwerkelijk uit te proberen. (Een glas hete melk met een theelepel peper?)

Toch blijkt dat voor veel recepten wel degelijk geldt dat ze ook wetenschappelijk bewezen zijn. Niet dat de oma’s van weleer daar boodschap aan hadden; voor hen zat het bewijs in het kind dat ’s ochtends weer gewoon naar school kon. Maar het is fijn om te weten dat een aantal huismiddeltjes wel degelijk werken. Zo bevat kippenvlees het aminozuur systeïne, dat gifstoffen af helpt te voeren en slijmverdunnend werkt. Citroen zorgt voor een zure omgeving in je keel waarin bacteriën en virussen niet goed gedijen. Honing is antiseptisch (ontsmettend). Knoflook werkt weerstandverhogend door de allicine die het bevat. En in sinaasappelen zit vitamine D (belangrijker dan vitamine C als het om griep en verkoudheid gaat) – speciaal voor kinderen en ouderen erg belangrijk voor de weerstand. Oh, en van lopen op blote voeten word je niet verkouden maar het zorgt wel voor een lagere lichaamstemperatuur, waardoor je wel vatbaarder bent voor virussen.

Die oma’s waren zo gek nog niet. Oftewel: de kippensoep, thee met honing en citroen, teentjes knoflook, dikke sokken en de verse sinaasappelsap gewoon blijven klaarmaken. Om het staartje van deze griepepidemie goed door te komen een heerlijke verse kippensoep. Misschien ook voor je oma? Hoe dan ook: veel beterschap!

Oma’s kippensoep voor zielige zieken

Ingrediënten

 • 1 halve biologische soepkip (plm. 1 1/2 kilo)
 • 1 prei
 • 1 flinke wortel
 • 1 teentje knoflook
 • 2 stengels bleekselderij of een stuk knolselderij
 • 1 hele spaanse peper (optioneel, goed om de holtes vrij te maken)
 • 250 gram ui, gewassen en in stukken (laat de schil er aan; dit zorgt voor een mooie bouillonkleur)
 • 1 laurierblad
 • peterselie/foelie/tijm/2 laurierblaadjes
 • witte peper

Bereidingswijze
Vul een pan met 4 tot 5 liter water. Snijd alle ingrediënten en doe ze in de pan. Breng het water aan de kook.
Schuim het water af en laat zonder deksel minimaal 3 uur (liefst nog langer, mag tot 8 uur lang) op een lage pit trekken.

Zeef de soep. Let op de kleine botjes! Het gemakkelijkste is om te zeven met een koffiefilter, je krijgt dan ook gelijk een mooi heldere bouillon. Om de bouillon zo lang houdbaar mogelijk te maken is het nodig om deze zo snel mogelijk af te koelen. Daarvoor kun je de pan of kom in een bak koud water plaatsen en een paar minuten roeren.

Snijd het kippenvlees klein en doe deze met (een deel van) de bouillon terug in de pan. Voeg naar wens verse soepgroenten, zout, peper en vermicelli toe. Even koken en voilá – overheerlijke, verse en vooral gezonde kippensoep.

Noot 1: De suggestie voor biologische kip doen we niet zomaar. Biologische kip bevat minder toevoegingen en het vlees is steviger en smaakvoller. Aan biologische kip is geen water en eiwit toegevoegd om het ‘voller’ te maken en dat betekent dat je meer vlees en minder water krijgt. Het is wel een beest waarin alle kosten voor een goed leven meegerekend zijn en dat maakt het zo’n beetje het duurste gangbare vlees bij je slager. Maar dan heb je ook wat.
Noot 2: Soepkip bevat veel meer vet dan gewone kip. Je kunt daarom vooraf ook de kip in een braadslee in een hete oven braden totdat hij een kleurtje heeft. Het vet smelt dan weg zodat je de bouillon minder hoeft te ontvetten. Het druipvet kun je prima gebruiken om te braden wanneer je het gezeefd in de koelkast bewaart.

Welke tips kreeg jij van oma Mien of tante Greet tegen griep en verkoudheid?

Een Reactie op “Oma weet wel raad met griep

 1. Een ui doorsnijden en op een schoteltje naast je bed leggen. Stinkt wel maar je krijgt wel meer lucht ’s nachts.

  Like

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s