Vrijwilligers zijn niet gratis

We moeten meer naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen en hulp in de eigen omgeving zoeken voordat ze naar de overheid stappen. Overheidsvoorzieningen zijn er alleen voor mensen die geen oplossing in het eigen netwerk kunnen vinden. In de ideale participatiesamenleving zetten mensen zich vrijwillig in om anderen te helpen, voorzieningen te laten voortbestaan of de wijk schoon te houden. Vrijwilligerswerk is onbetaald. Maar het inzetten van vrijwilligers kost wel geld.

Bezuinigen… Laten we vrijwilligers inzetten!
Kostenbesparing is vaak een reden om vrijwilligers te werven. Organisaties of gemeenten die bezuinigen denken dan aan het vervangen van professionele krachten door vrijwilligers. Vrijwilligers gaan echter niet aan de slag omdat een organisatie of  gemeente moet bezuinigingen.  Niet als dat het uitgangspunt is.

Waarom zetten vrijwilligers zich in?
Een van de redenen dat vrijwilligers zich inzetten kan ‘eigen belang’ zijn. Dankzij de vrijwilliger kan de kinderboerderij open blijven, valt de contributie voor de voetbalvereniging lager uit of is de wijk schoon. Hier profiteert de vrijwilliger direct van.

Vrijwilligerswerk stelt mensen in staat meer competenties te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen. Dit kan een reden zijn voor mensen die geen betaalde baan hebben en wel aan de slag willen om vrijwilligerswerk te doen.

Maar vrijwilligerswerk is vooral gestoeld op overtuiging. Het doel van het vrijwilligerswerk vult een belangrijke waarde in van de vrijwilliger. Zoals het bestrijden van eenzaamheid, helpen bij de verzorging van of uitstapjes voor gehandicapten, ouderen of zieke mensen, ondersteunen van een goede behandeling van dieren, strijden voor een beter milieu, helpen van mensen met problemen. Vrijwilligerswerk geeft een goed gevoel, het gevoel een belangrijke bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Ook vrijwilligers maken kosten
Vrijwilligers zetten zich belangeloos in, maar dat betekent niet dat vrijwilligerswerk gratis is. Vrijwilligers die het werk doen wat anders gedaan zou worden door een betaalde kracht, besparen geld. Maar om vrijwilligerswerk te organiseren is een investering noodzakelijk. Het is een investering in werving, begeleiding, organisatie, verzekering, scholing, en (kleine) attenties als blijk van waardering.

Het organiseren van vrijwilligerswerk vraagt geen groot budget, maar er moet toch geld vrijgemaakt worden. Na de investering blijft er een blijvende kostenpost voor reiskosten, scholing, locatie, website of drukwerk.

Als vrijwilligers ingezet worden om te bezuinigen op uitgaven van een organisatie of gemeente op te vangen, moet er rekening gehouden worden met een investering en doorlopend budget. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Vrijwilligers zijn niet gratis.

Jansje van Middendorp schrijft over actuele ontwikkelingen binnen de ouderenzorg en projecten gericht op ouderen. Neem contact op.

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s