Robot als maatje voor ouderen?

Onlangs had ik mijn eerste encounter met een robot.
Een robot, qua lengte ongeveer op ooghoogte en een beetje geproportioneerd als een mens.
Zo’n robot kwam ik laatst tegen tijdens een beursbezoek met thema ICT & Zorg. Tijdens een presentatie hierover en een begeleidend filmpje begreep ik dat het om een ‘zorgrobot’ gaat, bestemd om bijvoorbeeld mensen met lichte dementie wat meer dagelijkse structuur te geven en een oogje in het zeil te houden .

Geheugensteuntje
De rijdende, voortbewegende robot in het filmpje ondersteunde een man met lichte dementie. Zijn vrouw werkte buitenshuis en was dus niet de hele dag aanwezig. De zorgrobot nam een aantal handelingen over, zoals de man herinneren aan het innemen van zijn pillen. Of de vraag stellen of het geen tijd was om wat te drinken, of een beetje te bewegen. In het filmpje werkte het perfect. De stem van de robot was goed verstaanbaar, zelfs sympathiek.
De partner van de man kon af en toe vanaf haar werk checken hoe het er voor stond, thuis. Want de robot heeft als ‘hoofd’ een scherm, een beeldscherm, vergelijkbaar met een grote i-Pad.
Een robot is dus eigenlijk een rijdende i-Pad, met een tafeltje waarop bijvoorbeeld een glas water en pillen kunnen staan. En die geprogrammeerd is om op bepaalde tijden iets te zeggen of vragen.
Wonderbaarlijk, vond ik het!
De robot schijnt ook al in ziekenhuizen in gebruik te zijn, waar hij langs bedden van patiënten rijdt. De dokter hoeft niet persé fysiek aanwezig te zijn, maar maakt zijn ronde vermomd als robot.
En ouderen knuffelen met kleine robotjes, zag ik eerder tijdens een andere presentatie. En schijnen zich daardoor minder eenzaam te voelen.

Toekomst?
Technologie, vermomd als semi-mens. Dat is een robot in mijn beleving een beetje. Het apparaat kan veel, zoals zoveel apparaten veel kunnen.
Ik vind robotica wel interessant. Vooral waarschijnlijk omdat films met robots die spelen in een verre toekomst nu opeens realiteit lijken te geworden. Tegelijkertijd vroeg ik me heel wat af.
Want bij welke mensen is een robot in te zetten? En wanneer werkt robot-communicatie wel en wanneer niet? Wat heeft ‘blikken zorg’ voor consequenties voor het genezingsproces? En hoe ethisch is het om hier onderzoek naar te doen?
Mijn encounter met de toekomst was interessant, maar riep vooral ethische vragen op……

Een filmpje over robotica bekijken?
http://www.smart-homes.nl/Innovatie/Europees-Onderzoek/Companionable.aspx

Deze blog is geschreven door José van Berkum. José is eigenaar/senior adviseur bij Van Berkum Communicatie. Lees meer onder ‘Inspiratie op je werkvloer‘. Of kijk op www.vbcom.nl, word lid van de Linkedingroep Ouderen 2.0 of volg José op Twitter: @Josevanberkum

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s