Digitaal contact is ook contact

Deze blog is geschreven door José van Berkum. José is eigenaar/senior adviseur bij Van Berkum Communicatie. Lees meer onder ‘Inspiratie op je werkvloer‘. Of kijk op www.vbcom.nl, word lid van de Linkedingroep Ouderen 2.0 of volg José op Twitter: @Josevanberkum

Ouderen zijn eenzaam en alleen. Een stereotype. Of niet?

Een relevante vraag, met de Week tegen Eenzaamheid op komst. Want eenzaamheid knaagt. Aan de gezondheid, het gevoel van eigenwaarde, aan het levensgeluk.

Van donderdag 25 september t/m 4 oktober vindt voor de vijfde keer de Week tegen Eenzaamheid plaats. Het is een initiatief van Coalitie Erbij. Plaatselijk en landelijk vragen de maatschappelijke organisaties die ‘erbij’ zijn , zoals De Zonnebloem,  aandacht voor dit thema.

Hoewel eenzaamheid niet speciaal gereserveerd is voor ouderen, voelen ouderen zich naarmate ze ouder worden eenzamer. Niet vreemd als je bedenkt dat er met het stijgen der jaren steeds meer mensen wegvallen, ziekte en ongemakken hun intrede doet, en de wereld om je heen verandert. In het juni-nummer van Geron, Tijdschrift over samenleving & ouder worden geeft Theo van Tilburg een mooi  overzicht van onderzoeken over eenzaamheid en de vraag of eenzaamheid is toegenomen.

E-mail, Facebook en Skype
Dat eenzaamheid een probleem is dat grote aantallen mensen raakt, is duidelijk en blijkt uit ieder onderzoek.

Wat eveneens uit onderzoek blijkt, is dat ouderen die vertrouwd zijn met computer of iPad zich minder eenzaam voelen. Lees hier het artikel ‘Digitaal contact is ook contact‘ van Jose van Berkum dat verscheen in het juni nummer van Geron.

Dat geldt niet alleen voor gezonde ouderen, waarvan we weten dat een groot gedeelte van hen al regelmatig op het internet zit, maar ook voor kwetsbare ouderen in verzorgingstehuizen. Zij voelen zich minder eenzaam als ze erin slagen een aantal functies zoals e-mailen, Skypen en Facebook onder de knie te krijgen.

Want kunnen mailen, Skypen en Facebooken betekent contact!

Contact met kinderen die verder weg wonen, en minder vaak langs kunnen komen. Contact met vrienden die minder mobiel zijn en niet meer gemakkelijk kunnen langskomen. En kleinkinderen die massaal op Facebook zitten, kunnen van een afstandje gevolgd worden zodat het lijntje toch intact blijft. Digitaal contact is ook contact.

Bewezen interventie
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zullen op veel plaatsen activiteiten plaatsvinden. Voor ouderen zelf, en voor beleidsmakers en professionals. Zodat zij er  ‘iets’ mee kunnen doen, in hun dagelijks leven of in hun beleid. Zo heeft Coalitie Erbij een aantal workshops op een rij gezet, die kunnen bijdragen aan meer begrip voor dit belangrijke thema. Eén van die workshops betreft het onderwerp ouderen en internet, en geeft theoretische en praktische kennis om direct mee aan de slag te gaan.

Een Reactie op “Digitaal contact is ook contact

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s