De zin van het levens-verhaal

Op de 90ste verjaardag van mijn oma nodigde ik een fotograaf uit. Het leek me een mooi cadeau, een foto van mijn oma, met om haar heen haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en aanhang. Wat onwennig ging ze mee in het fotografeerproces. Het resultaat was mooi, maar nog veel mooier was de blijdschap en het enthousiasme van mijn oma. Vele maanden heeft ze er plezier aan beleefd. Iedereen die langs kwam kreeg de foto te zien. En kreeg de verhalen bij al die gezichten te horen.

De balans opmaken
Foto’s en verhalen roepen herinneringen op. Het ophalen van herinneringen is noodzakelijk. Om gebeurtenissen een plek te geven en te begrijpen.
Veel ouderen hebben de behoefte om terug te kijken op hun leven. Door het optekenen van het levensverhaal kan de balans worden opgemaakt. Het helpt om een verklaring te vinden voor moeilijke ervaringen. Om mooie perioden te herleven, de lijnen en samenhang te zien. Ouderen kijken hierdoor met meer tevredenheid en waardering terug op hun leven.

Tastbaar maken en delen
Vragen naar het levensverhaal van een oudere is een manier om in gesprek te komen. Weten wat iemand heeft meegemaakt draagt bij aan begrip.  In een levensboek is de eigen visie op het leven door een oudere onder woorden gebracht. Als persoonlijke kijk op het leven, met verhalen, foto’s en documenten. Door het tastbaar maken van een levensverhaal in een levensboek kunnen levenslessen en ervaringen gedeeld worden.

Waardering en contact
Zingeving is verweven met levensverhalen, het waarom van de loop van de gebeurtenissen en wat het leven de moeite waard heeft gemaakt. Daarover vertellen geeft energie. En dat is een belangrijke motor voor contact, begrip en waardering. Tussen de oudere en familieleden, zorgmedewerkers, vrienden en kennissen.

Het levensverhaal van mijn oma is terug te vinden in de vele herinneringen van de mensen die om haar heen stonden. Ze zou onwennig gereageerd hebben, als ik haar had gevraagd om het op papier te zetten. Maar ze zou haar levensverhaal als boek zeker mooi gevonden hebben.

Jansje van Middendorp schrijft over actuele ontwikkelingen binnen de ouderenzorg en projecten gericht op ouderen. Wilt u uw levensverhaal op papier laten zetten? Of kent u iemand die dat graag zou willen? Stuur een email naar zorgenvmorgen@gmail.com Jansje neemt contact met u op en wie weet resulteert het in een levensboek!

Een Reactie op “De zin van het levens-verhaal

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s