Wie ziet mijn gegevens? Ouderen, privacy en de WMO

cropped-privacy.pngNiet lang geleden had ik een gesprek over privacy met drie oudere mannen, allen lid van het zogeheten doelgroeppanel van Netwerk100 (www.netwerk100.nl) . Dit netwerk is ontstaan door samenwerking van zorgverleners van kwetsbare ouderen en bedoeld om zorg beter af te stemmen en te verbeteren. Zowel huisartsen, ziekenhuis, thuiszorgzorginstelling etc. maken deel uit van het netwerk, en samen met ouderen of mantelzorgers, werken ze aan innovaties.

Bijzonder aan het netwerk is de positie van ouderen. Zij zijn niet alleen actief vertegenwoordigd in bestuur en panel, maar hebben bovendien vetorecht.  Officieel heten ze kwetsbaar te zijn, ouderen die te maken krijgen met (ouderdom)ziekten. En medisch gezien zal dat ook wel het geval zijn. In mijn ervaring is er meestal psychisch noch intellectueel iets mis met ouderen. Nemen ze hun ziekten op de koop toe als onderdeel van het leven en hebben ze door hun levenservaring soms sneller door waar het fout kan gaan.

Medische gegevens veilig?
En fout kan het zeker gaan. Zeker met de komst van de WMO waar de kans bestaat van schending van hun privacy. Want kan een willekeurige gemeenteambtenaar straks hun medische gegevens inzien? Zonder dat ze toestemming daarvoor heb verleend? Ze vragen nu al soms gegevens waarvan onduidelijk is welk doel ze dienen. En als de gemeente dan beschikt over mijn medische gegevens, kunnen die dan niet gemakkelijk gaan zwerven op het internet? Hoe groot is de kans dat de hele wereld weet van mijn ziekten?

Terechte vragen, want hoe zit het nu precies met de privacy? Wat verandert er met de komst van de WMO? En hoe zit het met de sociale wijkteams, waar veel gemeentes op gaan inzetten? Wie zitten daar dan in en kunnen anderen dan de wijkverpleegkundige dan medische gegevens inzien?

Communicatie, communicatie
Gelukkig dat er een Netwerk100 bestaat. Waar de inbreng van ouderen gegarandeerd is. En waar naar voren komt wat ouderen zelf belangrijk vinden. Zoals privacy dus. Het recht om zelf de regie te houden over hun leven en wie ze daarin toelaten. Zelfregie en zelfmanagement, waren dat ook niet dé trefwoorden van de WMO? Gemeenten, neem uw verantwoordelijkheid, luister naar ouderen en communiceer, communiceer……

Deze blog is geschreven door José van Berkum. José is eigenaar/senior adviseur bij Van Berkum Communicatie. Lees meer onder Inspiratie op je werkvloer. Of kijk op www.vbcom.nl, word lid van de Linkedingroep Ouderen 2.0 of volg José op Twitter: @Josevanberkum

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s