Social media en senioren

Foto: UCT Summerschool; via Flickr.com Foto: UCT Summerschool; via Flickr.com
Foto: UCT Summerschool; via Flickr.com

Foto: UCT Summerschool; via Flickr.com

Foto: UCT Summerschool; via Flickr.com
Foto: UCT Summerschool; via Flickr.com

Iedereen die om zich heen kijkt, ziet wat cijfers bevestigen: ouderen gaan volop meedoen aan social media. Ik zag het al een tijd in mijn workshops en veranderde zelfs de naam van mijn workshops Introductie social media in ‘Social media voor senioren’.

Ook al beweeg je wat langzamer, ervaar je met de jaren wat stroefheid, slechter zien of andere hindernissen, meestal wordt de nieuwsgierigheid naar de wereld om je heen niet kleiner. Je gaat er hooguit anders mee om. En als al die mensen die jonger zijn het constant over Facebook en Twitter hebben, wil je natuurlijk op een bepaald moment weten wat het is én of het iets voor jou is.

Senioren willen weten

Een grote groep van die ouderen zit al lang op internet en social media. Maar een veel grotere groep is op ontdekkingstocht. Ze krijgen of kopen een IPad of andere tablet, zorgen dat ze een nieuwe pc of laptop hebben of schaffen een smartphone aan. De cursussen op dit gebied schieten de grond uit, vaak via bibliotheken en vrijwilligers van Seniorweb, HCC of lokale organisaties.

Wat een verschil met het beeld dat tot voort kort overheerste en ik op heel wat plekken nog tegenkom: ik ben te oud, dat is niks voor mijn moeder, dat is alleen wat voor jongeren. En bij managers en verzorgers: dat is echt niks voor 75plussers, het is teveel informatie, we hebben echt geen tijd voor begeleiding, daar moeten de kinderen maar voor zorgen. Afhoudend dus.

Ik richt me het liefste op de mensen die nieuwsgierig zijn en willen weten. En als iemand besluit dat Facebook toch echt niks is of alleen maar een kaartspel wil doen op de computer vind ik dat prima. Ja, ik vind het wel jammer  🙂  Maar gelukkig leven we in een land waar mensen dat zelf mogen beslissen.

Te ingewikkeld?

Ik ben er niet helemaal zeker van hoe familieleden, managers en verzorgers denken over die nieuwsgierigheid van ouderen. Natuurlijk zijn veiligheid, privacy, tijdgebrek en ‘overload’ aan informatie belangrijke gespreksonderwerpen. Ze komen automatisch in gesprekken en workshops aan de orde. Maar ik merk dat het nog steeds wordt aangegrepen om te zeggen dat internet en social media ‘dus’ te moeilijk zijn voor ouderen. Verbeeld ik het me of ligt hier nog een schone taak voor ons?

Annet van Betuw geeft sinds eind 2009 workshops social media. In september 2013 verscheen haar boek ‘Social media voor senioren’ bij uitgeverij Scriptum (derde druk januari 2015). Kort geleden publiceerde ze deze blogs over verwante onderwerpen: Met social media minder eenzaamheid onder senioren (op haar eigen site) en De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen op Alles zelf.

http://www.vanbetuwadvies.nl http://www.socialmediavoorsenioren.nl

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s