Onlangs keek ik naar N1, de lokale omroep voor Nijmegen en omstreken en zag toevallig een inspirerend project voor kwetsbare ouderen als item voorbij komen. Het was in Lent, dus op fietsafstand. Al snel had ik een afspraak met Janko vander Werf gemaakt, initiatiefnemer en projectbegeleider.
De Historische Tuinderij in Lent, aan de Griftdijk-Noord, ligt er nog maagdelijk bij als ik arriveer. De bloesem staat op springen en heeft slechts wat zon nodig om volop tot bloei te komen. In de moestuin komen de eerste blaadjes al te voorschijn. Het pluimvee scharrelt wat rond en slaakt af en toe flinke kreten. Janko van der Werf kijkt er tevreden naar.
Pluk de vruchten
Van der Werf werkt bij TVN Zorgt (voorheen Thuisverpleging Rijk van Nijmegen) en is afgelopen jaar gestart met een dagbestedingsproject voor thuiswonende ouderen met lichte dementie of geheugenproblemen. Ook ouderen die om een andere reden behoefte hebben aan een zinvolle dag invulling kunnen er terecht.
‘Pluk de vruchten’ draait om werken in een moestuin, het telen van groenten en het gezamenlijk maken van gezonde maaltijden. Het project is onderdeel van het netwerk basis dagbesteding in de gemeente Nijmegen.
Samen werken, samen koken
“We willen met onze tuin ouderen een zinvolle dagbesteding geven. In een prettige omgeving, met goede begeleiding. De ouderen die nu onder onze hoede zijn, houden van buiten zijn, en van bezig zijn met verschillende soorten en verschillende kleuren groente. Ook ouderen die niet actief mee werken, zijn welkom. Ook zonder te werken kunnen ze simpelweg genieten van de tuin, de ruimte, het eten en de activiteiten van anderen op de historische tuin met zijn boomgaarden”.
Het initiatief is niet alleen heilzaam voor de ouderen. Ook hun mantelzorgers hebben er baat bij: het ontlast hen als de dagbesteding goed bevalt. Daarom besteedt van der Werf ook veel aandacht aan het contact met mantelzorgers.
Kracht van de eenvoud
Het project is onlangs van start gegaan en inmiddels zijn er vier ouderen actief in de moestuin.
De deelnemende ouderen zijn aangemeld door een sociaal wijkteam, huisarts, of bijvoorbeeld wijkverpleegkundige en na een intake worden verdere afspraken gemaakt.
Van der Werf wil groeien tot maximaal zestien deelnemers, maar alleen als alles om de oudere goed geregeld is. Inmiddels beschikt hij over een aantal gemotiveerde vrijwilligers, die onder andere de oudere komen ophalen en weer thuisbrengen.
Samen werken in de groentetuin, samen eten of samenzijn in het achterhuis van de grote boerderij: een mooi concept, wat mij betreft. Wie een kijkje wil gaan nemen, als vrijwilliger werkzaam wil zijn of een oudere wil aanmelden voor het project, kan zich aanmelden bij Janko.
Deze blog is geschreven door drs. José van Berkum. Ze is gespecialiseerd in communicatie over wonen, werken en technologie van senioren. Volg haar op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anciano/ of Facebook https://www.facebook.com/Www.zorgenvoormorgen.org
In Nijmegen-Noord ligt een historische tuinderij. Hier worden allerlei soorten groenten en fruit geteeld op de manier waarop dat vroeger gebeurde. Kwetsbare zelfstandig wonende ouderen die meedoen met dagbestedingsproject Pluk de Vruchten werken er in de moestuin en bereiden dagelijks een voedzame maaltijd, vers uit eigen tuin. ‘Het is belangrijk om goed te blijven eten.’
LikeLike
Dag Emily, ik heb daar een aantal jaren geleden een blog over geschreven, ook op deze website. Erg belangrijk en leuk initiatief.
LikeLike