Yoga is goed voor ouderen

yoga

”Mijn schoonvader van 92 doet iedere dag nog aan yoga. Hij was vroeger boer en bewoog veel. Dat wilde hij blijven doen”.

Mijn yogaleraar Herman vertelt dit verhaal om oudere deelnemers aan zijn yogales te laten weten dat yoga op iedere leeftijd kan. Hij is zelf een levend voorbeeld daarvan. Bijna gepensioneerd, geen grammetje vet en nog steeds in staat zich moeiteloos in iedere bocht te wringen.

Sinds drie jaar doe ik aan yoga. En ik vind het heerlijk. Voordat ik begon had ik vooral associaties van spirituele mensen, die ofwel in zichzelf verzonken of verknoopt met zichzelf op een matje zaten. Ik ging liever gewoon sporten, met zweet, vermoeidheid en een betere conditie als resultaat. Yoga was niet mijn ding.

Uit nieuwsgierigheid en omdat mijn sportabonnement het toeliet, begon ik alsnog met yoga. En het beviel. Rustig bewegen, met aandacht voor je lichaam en pauzes tussen de oefeningen. Je wordt er niet moe van, wel lenig, sterk en soepel.

Yoga op een stoel

Geldt dat ook voor ouderen, vroeg ik me af. Voor zeventigers of tachtigers, die misschien niet zijn opgegroeid met sport of al jarenlang niet meer lichamelijk actief zijn? Helpt het bijvoorbeeld mensen met een nieuwe heup of knie om soepeler te worden en vaster ter been? Vermindert yoga hun angst om te vallen?

Het blijkt inderdaad onderzocht. Ouderen hebben baat bij yoga.  Het beoefenen van yoga blijkt te leiden tot verbeterde longfuncties, verlaging van de bloeddruk, vermindering van hart en vaatziekten, vermindering van depressie en angst en een verbetering van een algemeen fysiek en geestelijk welbevinden. Ook ouderen met chronische aandoeningen zoals diabetis type 2 en bepaalde longaandoeningen kunnen baat hebben bij yoga. En lukt het niet staande of op een matje, dan is yoga op een stoel ook mogelijk.

Bewegen is goed

De onderzoeksresultaten verbazen me niet echt. Al ‘googlend’ ben ik inmiddels heel wat geslaagde yoga – initiatieven tegengekomen van welzijns- en ouderenorganisaties, of artsen/yogi’s. Die laatsten – artsen die een opleiding voor yoga-leraar hebben gevolgd – beweren dat yoga steeds meer ingezet zal gaan worden. Om te ontspannen, als manier om te blijven bewegen, als valpreventie.

Yoga ook voor ouderen dus? Inderdaad. Niet alleen voor jonge, lenige, spirituele types, maar voor ouderen die in conditie willen blijven. Mijn yogaleraar is een mooi voorbeeld. En voor hem is dat zijn schoonvader.

Dit blog is geschreven door José van Berkum. Ze is publicist en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Ze geeft ook workshops over deze onderwerpen. Contact : 0613883560 of j.vanberkum@planet.nl

Volg haar blogs door je te abonneren op deze blogsite of volg haar op https://www.facebook.com/Www.zorgenvoormorgen.org

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s