“De wereld gaat te snel, veel te snel”.

liesbeth-kan-het-niet-meer-volgen-richtingwijzerInternetbankieren, achter de laptop wat uitzoeken, met de trein reizen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch geldt dit niet voor een groeiende groep vooral kwetsbare mensen.

Voor hen is het leven er alleen maar moeilijker op geworden, zo vertellen ze  in de documentaire Liesbeth kan het niet meer volgen” . Hierin gaat het over Liesbeth, een mevrouw met een licht verstandelijke beperking, die in onze maatschappij steeds zelfredzamer moet worden. Dat lukt niet goed. Liesbeth is niet voldoende zelfredzaam en met haar nog eens 2,5 miljoen mensen.

Jongeren met een lager IQ,  veel dak- en thuislozen, oudere migranten en laaggeletterde ouderen kunnen het eigenlijk niet meer volgen. Maar liefst acht procent , bijna 1,2 miljoen Nederlanders, had in 2015 nog nooit gebruik gemaakt van het internet.  Een groot gedeelte is 75 jaar en ouder.  Jammer, want internetgebruik maakt minder eenzaam en meer zelfredzaam.

Tij keren met educatie en voorlichting

De voordelen van digitalisering lijken ongelijk verdeeld. Is dit tij te keren?

Jawel, zegt de gemeente Utrecht. Utrecht zet in op digitaal burgerschap om er voor te zorgen dat haar diensten toegankelijk blijven. Want uit eigen onderzoek is gebleken dat dertig procent van haar inwoners nu min of meer moeite heeft met online dienstverlening. Daarom biedt de gemeente cursussen aan, om mensen meer digitaal vaardig en mediawijs te maken. De cursussen vinden in de wijk plaats en zijn drukbezocht.

Seks, drugs en internet

Cursussen, workshops en voorlichting zijn simpel en doeltreffend. En ook hard nodig voor zowel jongeren met een licht verstandelijke beperking als hun begeleiders en leerkrachten. Want deze jongeren blijken, eerder dan andere jongeren,slachtoffer en dader te zijn van cyberpesten, manipulaties en seksueel misbruik via social media zoals Facebook, twitter of Skype. Ook gameverslaving komt regelmatig voor. Voor Sonja Heijkamp, hulpverlener van jongeren met een licht verstandelijke beperking bij Amerpoort is het duidelijk: “Mediaopvoeding zit in hetzelfde spectrum als seksuele voorlichting en middelengebruik. Het is een leerdoel, net als aardappels schillen en boodschappen doen: wat heeft de cliënt te leren op internet? Wat zijn de consequenties?”.

Mediaopvoeding dus. Gecombineerd met goede voorlichting. In het whitepaper, https://www.amerpoort.nl/nieuws/2017/02/whitepaper-veilig-digitaal-meedoen-voor-jongeren-met-een-lvb is uitgebreid te lezen wat er nu aan schort en wat eraan te doen. Kiezen we voor (laten) meedoen of wegkijken?

Deze blog is geschreven door José van Berkum, zelfstandig communicatieadviseur wonen, welzijn & technologie van senioren.  Tevens peettante van nichtje Anne, die erg houdt van appen en Skypen en woont in woongroep Dolfijn. Volg José op Twitter: https://twitter.com/Josevanberkum, José van Berkum | LinkedIn of Anciano | Facebook

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s