Eind januari was de eHealthweek 2017, bedoeld om méér mensen kennis te laten maken met technologie die de zorg ondersteunt en gemakkelijker maakt. Overal in Nederland openden organisaties hun deuren om hun digitale toepassingen te laten zien en ervaren.
In Nijmegen, waar ik woon, bezocht ik een presentatie van http://www.mijnbuurtje.nl , een digitaal platform om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en informatie over de wijk te delen. Speciaal opgeleide buurtverbinders, vrijwilligers uit de wijk, onderhouden en ondersteunen het platform, samen met een aantal professionals. Het deed me denken aan de actie van een Italiaan die nieuw kwam wonen in Milaan, daar niemand kende, en via een opgeplakte poster zijn straatgenoten opriep om deel te nemen aan een Facebookgroep. Dat lukte wonderwel. En er was geen subsidie voor nodig.
Buzz Buddy
Ook het bezoek aan Pluryn, gespecialiseerd in behandeling en ondersteuning van mensen met complexe hulpvragen, was interessant. Op de informatiemarkt stonden veel start-ups, met potentieel goede toepassingen. Zoals GoOV, een app op een smartphone voor mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen en afhankelijk zijn van een taxi. Zoals bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking die aangewezen zijn op speciaal taxivervoer. Of ouderen, die nog graag zelfstandig op pad gaan, maar wel graag een steuntje in de rug daarbij hebben. Compleet met track& trace – de Buz Buddy – en de Hulplijn.
Derde oog
En ik kwam in gesprek met twee mensen van EyeSense, met een intrigerende app die visuele informatie – gewoon wat je ziet op straat of in huis – herkent. En wat deze iPhone app ziet, krijgt de drager te horen. Talloze kleuren, vormen, gezichtsuitdrukkingen etc. zijn al ingevoerd en worden herkend en genoemd. Dat biedt in potentie mogelijkheden voor slechtziende en blinde mensen. Onder hen zijn het met name veel ‘oudere’ouderen, die steeds slechter kunnen zien. En dan kan extra informatie nét een steuntje in de rug zijn om veiliger op straat te lopen. Of om je in gezelschap meer thuis te voelen, omdat je beter ziet wie er zijn en wie wat zegt. Het mooie was verder dat je zelf, als oudere of mantelzorger, de app kunt ‘voeden’met persoonlijke informatie. Alles in je omgeving wat belangrijk is, of wat je vaak nodig hebt, of tegenkomt, is zelf in te voeren. De app is binnenkort gratis te downloaden in de app-store.
De eHealtweek is weer voorbij. Afgezien van het woord, waarover ik nog steeds mijn tong breek, was het druk op beide bijeenkomsten. Er is belangstelling voor nieuwe technologie, maar zonder de verbindende schakel van publiciteit en communicatie, blijft techniek gewoon een dood ding.
Dit blog is geschreven door José van Berkum. Zij is zelfstandig communicatieadviseur en gespecialiseerd in ouderen, zorg & technologie (www.vbcom.nl).