Digitaal contact is ook contact!

2015-07-07 13.26.18

Meneer van Berkum krijgt les van zijn neef.

Onlangs ontving ik een mail van een vrijwilligersorganisatie. Voor een workshop tijdens de Week tegen eenzaamheid zochten ze iemand die de workshop “In de eenzaamheid door social media” kon geven. De combinatie van ‘eenzaamheid’ en ‘social media’ had bij Google geleid tot (onder andere) mijn naam, vermoed ik.

Had de betreffende medewerker ook het zoekwoord “ouderen” ingetypt, dan waren ze nooit bij mij uitgekomen. Want mijn eigen bestaande workshop  over ouderen en internet leidt tot precies de tegenovergestelde conclusie, namelijk “Uit de eenzaamheid door gebruik van internet”.

Want internetgebruik maakt ouderen minder eenzaam en meer zelfredzaam. Of het nu Nederland, Amerika, Japan of België betreft: internettende ouderen zijn positief. Want ze doen weer mee! En dat geldt niet alleen voor ouderen die zelfstandig wonen maar ook voor ouderen die wat meer hulp nodig hebben en bijvoorbeeld in een verzorgingshuis wonen.

Internetgebruik geeft ouderen de mogelijkheid om contact te hebben en te onderhouden. Met familieleden, maar ook met vrienden van vroeger. Die misschien ver weg wonen of slecht ter been zijn en niet meer zo gemakkelijk kunnen reizen.  Elkaar digitaal ontmoeten mag dan niet the real experience zijn, het is beter dan niets. En als het helpt tegen de eenzaamheid, waarom niet?  

Nooit te oud om te leren  

Een workshop over het positieve effect van internet voor ouderen zou veel beleidsmede-werkers, bestuurders en vrijwilligers wel eens verbaasd kunnen doen staan.  Want ouderen, die willen of kunnen dat toch niet?

En dat is een hardnekkig vooroordeel. Natuurlijk hebben veel ouderen wel degelijk de angst om het fout te doen, het niet te snappen. Het oefenen met nieuwe techniek en nieuwe apparaten kost veel tijd, en energie en geld voor de aanschaf. Maar de iPad is dat wat betreft een wondermiddel en handige apps doen de rest.

En daarmee oefenen werkt wel degelijk ook al is de ene oudere al tevreden met foto’s kijken, terwijl de andere kan mailen, Skypen of internetbankieren.

Internet voor ouderen, het helpt tegen eenzaamheid. Het is geen wondermiddel, maar één van de manieren die een klein beetje kunnen helpen. En zijn we niet allemaal grootgebracht met “alle beetjes helpen”?

Dit blog is geschreven door José van Berkum. Ze is zelfstandig communicatieadviseur en workshopbegeleider. Ze is gespecialiseerd in verandertrajecten. Kijk ook op www.vbcom.nl

 

 

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s