De stad van de toekomst is vriendelijk voor senioren

Age-Friendly-City

Het is 2005, Rio de Janeiro, tijdens een congres van gerontologen en geriaters.  Alle windstreken ter wereld zijn vertegenwoordigd en iedereen constateert hetzelfde: er komen steeds meer 60 plussers en ze wonen vooral in de stad.

Ongeacht waar je als senior woont – in Kenya, India, Rusland, Duitsland of Australië – basisbehoeften als veiligheid, kwaliteit van leven en toegankelijkheid blijken van levensbelang te zijn en zijn overal hetzelfde. Een belangrijke leidraad voor wie zich afvraagt hoe rekening te houden met de groeiende groep ouderen. Het idee van age friendly cities ontstaat, steden die rekening houden met oudere inwoners.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve omarmt het idee meteen en begint met de uitwerking, samen met bewonersgroepen. De inventarisatie leidt tot acht domeinen, die belangrijk zijn: gebouwen en openbare ruimtes, vervoer, maatschappelijke zorg, huisvesting, participatie, respect en communicatie.

Inmiddels zijn er ruim 500 steden aangesloten bij de groeiende groep Age-friendly cities. Parijs was in juli 2017 de 500-ste stad. Ook Amsterdam en Den Haag zijn lid van de club.

Begin oktober 2017 was Den Haag gastheer van The age-friendly Cities Conference – on innovation, health & active aging. Ook vertegenwoordigers uit Frankfurt, New York, Manchester, Suzhou, Berlijn, Oslo en Bangalore waren aanwezig en lieten horen op welke manier zij invulling gaven aan prettig oud worden in hun stad. Bijvoorbeeld door voldoende openbare toiletten, of eHealth toepassingen voor ouderen op het platteland.

Digitale deurspion

Den Haag is sinds 2015 lid van het netwerk en ziet ouderen graag als vitale partners. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw  was Den Haag vergrijsd. Daarna verjongde de stad, maar het aantal 65 +-ers neemt weer toe.

Technologie kan dan bijdragen om ouderen langer veilig en comfortabel thuis te laten wonen. Om te laten zien en ervaren hoe dan wel, is de gemeente gestart met het iZi Experience huis, een ‘showappartement’ met moderne technologie in alle kamers. Loes Hulzebosch is projectleider iZi Community. “In dit complex wonen 281 oudere bewoners. Tachtig daarvan maken gebruik van technologie”, licht ze het project toe. “Het appartement en de technologie is van de gehele community en zij leiden bezoekers rond en vertellen over hun eigen ervaringen”.

Zo vertelt  Ans Vogelaar over de digitale deurspion. “Ik  vind het videosysteem om beneden de deur open te doen, heel fijn. Ik kan dan boven zien wie er beneden voor de deur staat en dan zelf besluiten om open te doen. En de extra vasthoudrand om de wasbak van de badkamer is ook een succes”. Daarentegen valt de robotstofzuiger wat tegen, terwijl de badbeugel en het douchezitje in de douche inmiddels onmisbaar zijn”.

Niet alleen gemeentes kunnen senioren faciliteren bij gezond en actief ouder worden. Iedereen kan het. De buschauffeur die wacht tot iemand goed zit, de supermarktmedewerker die een handje helpt, de automobilist die rustig aan doet op het zebrapad. Beleid is prima, senior-vriendelijk gedrag nog beter.

José van Berkum is communicatieadviseur en publicist. Ze is gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Meer weten of haar (tijdelijk) inhuren? Abonneer je gratis op deze blogsite, kijk op https://www.linkedin.com/in/anciano/ of word lid van https://www.facebook.com/Www.zorgenvoormorgen.org

Een Reactie op “De stad van de toekomst is vriendelijk voor senioren

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s