Groeiende groep senioren brengt geld in Europees laatje

geld-in-het-laatjeDe groeiende groep 50 +-ers gaat in Europa de komende jaren de economie een belangrijke ‘boost’ geven. Dat geldt in ieder geval voor traditionele sectoren, zoals wonen, huishoudelijke artikelen, voeding en transport. Ook sectoren die zich richten op onderwijs voor senioren, een actieve en gezonde levensstijl, slimme huizen, digitale gezondheidssystemen, toerisme voor senioren en zelfrijdende auto’s zitten potentieel in de lift.

Of de Europese Unie er in gaat slagen dit potentieel te verzilveren, hangt ook af van de eigen inspanningen.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport ‘The Silver Economy’, in opdracht van de Europese Commissie die zich bezighoudt met communicatienetwerken, inhoud en technologie. De commissie wilde weten in welke mate en in welke sectoren oudere EU-inwoners in de nabije toekomst een bijdrage gaan leveren aan de Europese economie.

In dit nieuwe concept, de zilveren economie, vertegenwoordigen oudere inwoners van de 28 EU-landen vooral een groeiende economische macht. Daarmee vervlakt het standaard angst-denken waarin ouderen vooral afhankelijk zijn en veel geld kosten. Binnen het Silver Economy-concept zijn ouderen weliswaar ook afnemers van gezondheidsdiensten, maar daarnaast gewone consumenten die aardig wat geld in het laatje brengen. Als ondernemers in ieder geval inspringen op deze snel groeiende groep.

Ouderen nieuwe aanjagers

Ouderen, – in dit onderzoek EU-burgers van 50 jaar en ouder – gaan in toenemende mate voor meer banen en consumptie zorgen, simpelweg vanwege de aantallen en de bestedingen. Het jaar 2015 is het referentiejaar en de schattingen lopen tot en met 2025, zeven jaar vanaf nu.

In 2015 waren 199 miljoen inwoners van de Europese unie vijftig jaar en ouder. Samen gaven ze een bedrag van 3,7 miljard euro uit. Het geld werd vooral besteed aan wonen, huishoudelijke artikelen, eten en vervoer. Tien procent van deze 3,7 miljard euro was afkomstig uit publiek geld voor het welzijn van ouderen, bijvoorbeeld voor zorgkosten. De uitgaven waren goed voor 78 miljoen banen. Dat noopt de onderzoekers op te merken dat als the European Silver Economy een soevereine staat zou zijn geweest, het ’s werelds derde economie zou zijn, achter de USA en China.

 Nieuwe markten

In 2025 zijn er naar verwachting 222 miljoen EU-inwoners van vijftig jaar en ouder. Gezamenlijk geven ze 5,7 miljard uit en zorgen hiermee voor 88 miljoen banen.

Deze economische schattingen richten zich – naast de traditionele markten van wonen, transport, voeding etc. – ook op nichemarkten en opkomende markten die veel potentie hebben, maar nog wachten op een doorbraak.

De markt voor zelfrijdende auto’s, seniorvriendelijke universiteiten en robotica en games is nu nog erg klein. De onderzoekers verwachten een relatief snelle doorbraak voor de zelfrijdende auto’s en zien oudere consumenten als early adopters.

Wat groter, maar nog steeds wachtend op een echte doorbraak zijn de markten voor geïntegreerde en verbeterde digitale zorgdiensten, ICT-mogelijkheden voor mantelzorgers, de kennismarkt voor een actieve en gezonde leefstijl en bebouwde omgevingen en smart homes die rekening houden met ouderen. Financiering en technologische standaarden en uitwisseling zijn nog steeds een paar van de hobbels die genomen moeten worden.

Hobbels wegnemen

Om deze hobbels sneller te kunnen nemen, komen de onderzoekers met een viertal aanbevelingen richting stakeholders, incluis de Europese Commissie, en de nationale en regionale overheden.

Het ondersteunen van het concept van gezond ouder worden, is de eerste aanbeveling omdat daar veel winst te boeken valt. Veel ouderen zijn nauwelijks actief, terwijl een gezonde en actieve leefstijl aantoonbaar gezondheidsvoordelen heeft.

De digitale revolutie die gaande is binnen de gezondheidszorg verdient ondersteuning, incluis de aandacht voor digitale vaardigheden die ouderen en mantelzorgers hiervoor nodig hebben.

Het promoten van actieve deelname van ouderen aan het arbeidsproces dient meerdere doelen: het verhoogt het inkomen en het welzijn, en zorgt ervoor dat toekomstige krimp in het personeelsbestand wordt opgevangen.

En last but not least adviseren de onderzoekers om te blijven inzetten op seniorvriendelijke buurten en steden, en op het wonen in slimme huizen.

Deze blog is geschreven door drs. José van Berkum. Ze is publiciste en adviseur op het terrein van wonen, welzijn & technologie van senioren. Volg haar: José van Berkum | LinkedIn en Anciano | Facebook

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s