
“Een keer eruit,dat doe ik graag. Dat heb ik altijd graag gedaan”. Mevrouw van Zuilen was gewend iedere maandag bij haar dochter koffie te gaan drinken. Totdat ze opgenomen werd op de gesloten afdeling van het verpleeghuis door dementie.
Daar was ze ongelukkig en soms boos. Dan vroeg ze zich af wat ze ‘tussen de gekken’ deed. De grote wens van haar en haar dochter was om iedere maandag weer op de koffie te komen. “Ik voelde dat ze dat kon, maar het was niet gemakkelijk het voor elkaar te krijgen. Ik heb nog broers en zussen en die vroegen zich af of het wel een goed idee was. Maar ik heb doorgezet”.
Familie betrekken
“Je wilt ze niet vastbinden, maar ze de vrijheid geven waar ze zo naar verlangen”, vertelt Peter Verkuijlen, regio manager bij BrabantZorg. “Ouderen waarvan we merken dat ze graag naar buiten willen, geven we deze kans. Uiteraard in goed overleg met de familie, want er blijven natuurlijk risico’s. De besluitvorming moet zorgvuldig zijn”.
Verpleeghuis Vierhoven in Schayk maakt gebruik van GPS -technologie om bewoners met dementie op een schermpje te volgen wanneer ze alleen naar buiten gaan. Zoals mevrouw van Zuilen (83 jaar) dus, die graag bij haar dochter op de koffie gaat.
De dochter van mevrouw van Zuilen kent haar moeder als een zelfstandige vrouw. Dat was ze vóór haar ziekte, en dat is ze nog steeds. “Ze is gelukkiger geworden, en blijer. De kwaliteit van leven die ze nu heeft, die is geweldig en daar gaat het om”.
Dementievriendelijk dorp
Natuurlijk waren er zorgen. Van de familie en de verpleging. Dat betekende een leertraject en veel oefenen, eerst onder begeleiding, later zelfstandig. Omdat mevrouw van Zuilen al haar leven lang in Schayk woont, is het gemakkelijk om herkenningspunten te vinden. “Je moet naar Frans Voet lopen en dan naar van de Ven. Die straat lag er vroeger al en die kent ze”.
Wat ook helpt, is dat Schayk een klein, rustig en sociaal dorp is, waar mensen elkaar kennen en gewend zijn om op elkaar te letten. Het geeft het personeel van Vierhoven en de familie een veilig gevoel.
Peter Verkuijlen ziet dat het ouderen met dementie goed doet, om‘bewaakt’ naar buiten te kunnen. En hij beschouwt het als zijn missie om met behulp van het door BrabantZorg ontwikkelde innovatiefilter te blijven kijken hoe technologie kan bijdragen aan het welbevinden van ouderen.
En mevrouw van Zuilen? Die heeft het goed naar haar zin bij haar dochter. “Ik blijf hier anderhalf uur, soms iets langer, en dan ga ik weer naar huis”.
Dit blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom) is ze gespecialiseerd in ouderen en technologie.