Meer woonvormen nodig voor mensen met dementie

Mevrouw Janssen vergeet steeds meer. Ze vindt het verschrikkelijk. Voor zichzelf en omgaan met dementieboomvooral voor anderen. ‘Dan denken mensen dat ik ze niet belangrijk vind, maar ik vergeet het gewoon’.

Afgelopen zomer is ze 90 jaar geworden, haar enige zoon Rolf had een groot feest met alle kleinkinderen georganiseerd. Ze is het vergeten. Alleen als ik erover doorvraag, weet ze het weer. Dus ergens zitten de herinneringen nog, alleen diep weggestopt.

Sinds de dood van haar man en zoon Paul, mijn jeugdvriend, bezoek ik haar regelmatig. Vroeger kwamen we als vriendengroep bij iedereen over de vloer, ook bij de familie Janssen. Mevrouw Janssen koestert goede herinneringen aan die jaren.

Nu vindt ze er niet veel meer aan. ‘Ik zeg tegen iedereen: het is leuk om oud te worden, maar niet om het te zijn’. ‘Iedereen’, dat zijn er niet meer zoveel. Gelukkig woont ze in een fijn appartementencomplex, op rollatorafstand van het winkelcentrum en gaat ze sinds een aantal maanden iedere middag warm eten aan de overkant, waar ze langzaam maar zeker mensen begint te leren kennen. De thuiszorg komt dagelijks voor haar medicijnen en om een oogje in het zeil te houden.

Laatst belde de thuiszorg me: mevrouw Janssen had niets meer in huis, ze was vergeten boodschappen te doen. Zorgelijk. Dat vond ik ook. Zelf had ze een andere uitleg. Ze was alles aan het opmaken, daarom was ze niet gaan winkelen.

Omdat ik er al lang kom, zie ik de veranderingen. Ze weet niet meer welke dag het is, is al een aantal keren vergeten naar haar koor te gaan, ze had een arm met blauwe plekken en wist niet meer goed waar en hoe ze gevallen was.

Mevrouw Janssen vindt haar flat heel plezierig, ze wil er niet weg. Met behulp van de thuiszorg redt ze het ook wel. Als ze een goede dag heeft en er bezoek is, leeft ze op, geniet ze nog wel. Ze is te goed voor het verpleeghuis, maar voor hoelang nog?

Deze blog is geschreven door drs. José van Berkum. Ze is zelfstandig publiciste en adviseur en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie voor senioren. Voor contact: j.vanberkum@planet.nl of 06 13883560.

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s