‘Iedereen moet alles kunnen lezen’

online-meeting-klein

In de wachtruimte van gezondheidscentrum Brakkenstein hangen verschillende A-4-tjes aan de muur. Geen handen schudden, is de kernboodschap, in verband met het coronavirus. Het is begin maart, de coronacrisis is er al wel, maar nog niet verwoestend aanwezig.

Mijn huisarts Paul Pulles wil graag vertellen over de voordelen van technologie in zijn huisartspraktijk en is toevallig gisteren naar een bijeenkomst van het project OPEN geweest. OPEN helpt huisartsen bij de online inzage voor patiënten. Vanaf 1 juli van dit jaar krijgen patiënten namelijk het recht om ook online hun gegevens in te zien.

Kun je nu al online je gegevens inzien bij jullie?

‘Ja, wij werken al een aantal jaren met een portaal, mijngezondheid.net. Op onze website www.gcbrakkenstein.nl kun je je aanmelden. Je kunt dan digitaal een afspraak plannen, een e-consult hebben, medicijnen bestellen, laboratoriumuitslagen bekijken of een samenvatting van je medisch dossier inzien. Van de ongeveer 4000 patiënten in onze praktijk maakt ongeveer een kwart er al gebruik van, vooral studenten’.

Waarom ben je een voorstander van het inzien van het eigen medisch dossier?

‘Het medisch dossier gaat over jouw gezondheid, en mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Je komt hier, bij de huisarts, voor advies en samen kijken we dan wat het beste is. Inzage in je eigen dossier maakt dat gemakkelijker, omdat je dan kunt nakijken wat er afgesproken is. Ik vind het belangrijk dat patiënten kritisch meedenken en de dokter eventueel bijsturen. Inzage in je papieren medisch dossier kon altijd al, nu kun je als patiënt dus ook op je computer je medisch dossier inzien’.

Kun je dan alles lezen?

‘Nee, niet alles staat er al in. Huisartsen werken met de zogenaamde S.O.E.P.- regel, waarmee we gestructureerd een huisartsbezoek vastleggen. S beschrijft de klacht en hulpvraag, O  het onderzoek door de dokter, E  de evaluatie en P staat voor het plan, de behandeling, waar je samen op uitkomt.  Er is voor gekozen om alleen de P, het plan, online beschikbaar te maken. Waarom dat is, weet ik eigenlijk niet’.

Kan iemand anders mijn dossier inzien?

‘Nee, dat kan niet. Je eigen huisarts is de enige die dat mag. Tenzij je toestemming voor inzage geeft via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Stel dat je als kwetsbare oudere in het weekend plotseling wat krijgt, en wij hebben geen weekenddienst. Dan verhindert de privacywetgeving dat de dienstdoende huisarts je medisch dossier kan inzien. Als je toestemming geeft dat een andere huisarts je gegevens mag inzien, kan dat levensreddend zijn. Daarom is voor mij deze digitale mogelijkheid belangrijker. Ik heb iedere kwetsbare oudere in onze praktijk persoonlijk benaderd om toestemming te geven en iedereen heeft hiermee ingestemd’.

Als je die toestemming nog niet gegeven hebt, hoe kun je dat dan alsnog doen?

‘Wij vragen standaard bij iedere inschrijving of je toestemming geeft voor het LSP. Als je nog geen toestemming hebt gegeven of je twijfelt, kun je het zelf regelen bij de huisarts of apotheek aan de balie, of via de website van de  overheid, www.vzvz.nl  Overigens ziet de apotheek alleen je medicatie, verder niets’.

We hebben nu de coronacrisis. Wat had het elektronisch patiëntendossier nu kunnen betekenen?

Waarschijnlijk minder telefoontjes naar de praktijk. We krijgen ongeveer 20-30 telefoontjes per dag. Via je elektronisch patiëntendossier had je per e-mail je vraag kunnen stellen of een bezoek kunnen inplannen’.

Wat zit er nog in het digitale vat in de toekomst?

‘Het zou ideaal zijn als iedereen zijn of haar eigen gezondheidsgegevens altijd bij de hand zou hebben. Dus van de huisarts, ziekenhuis, apotheker enzovoort. Op een website of app. of usb-stick, dat maakt niet uit. Als je dan bijvoorbeeld naar het buitenland gaat, en je krijgt een ongeluk of moet naar de huisarts, dan hebben de artsen daar meteen inzage in je medische gegevens.

We zijn ook al bezig met dit PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving), maar het moet natuurlijk allemaal veilig en gecontroleerd, dat zit dus nog in het vat’.

Dit artikel is geschreven door José van Berkum. Ze woont al lang in de wijk en is vanuit haar adviesbureau voor communicatie gespecialiseerd in welzijn, wonen en technologie van senioren.

 

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s