“Life before 50 is nothing but a warm up”

onderzoek_pensioen_vrije_tijd[1]

Het leven begint pas echt na je vijftigste, was de strijdkreet van Dr. Ethel Andrus, oprichter van de American Association of Retired People (AARP).

Ethel Andrus was hoofd van een school en merkte dat er geen mogelijkheid voor haar en andere onderwijzers was om zich na hun pensioen particulier te verzekeren.  Na lang zoeken – we spreken over het Amerika van 1958 – vond ze een verzekeringsmaatschappij die ouderen boven de 65 wel wilde verzekeren. Het was de eerste stap in het ontstaan van het AARP.  

 Inmiddels gaat het de AARP niet alleen maar over een zorgverzekering. Hun missie  is een Amerika waar mensen vanaf 50 jaar (plus hun familie) een gelukkig bestaan kunnen leiden. Met onafhankelijkheid en waardigheid voor ouderen hoog in het vaandel, en aandacht voor hun kwaliteit van leven. Het betreft het hele scala ouderen: van rijk tot arm, van gezond tot kwetsbaar, van jonge tot oudere ouderen. Inmiddels zijn 37 miljoen Amerikanen lid en is het een invloedrijke lobbyclub.

Het maandelijks magazine, Modern Maturity is één van de meest gelezen ter wereld met 47 miljoen lezers en een omzet van ruim een miljard.  Het informeert over onderwerpen zoals leeftijdsdiscriminatie en gezondheid, maar ook over reizen, verzekeringen en vrijwilligerswerk.

Interessant groeimarkt

Senioren zijn als groep steeds interessanter aan het worden. We – ik ben zelf ook een senior – zijn steeds gezonder, gelukkiger en beschikken over meer opleiding en betere banen dan onze ouders. Natuurlijk zijn er meer kwetsbare ouderen omdat we gemiddeld ouder worden. Maar ouderen zelf definiëren zichzelf minder snel als kwetsbaar dan gezondheidszorg en gemeentes, omdat we meer zijn dan een af en toe haperend lichaam waarvan we grotendeels accepteren dat het minder goed functioneert dan in onze jongere jaren.

Omdat de babyboomgeneratie gemiddeld hoger is opgeleid, is deze groep ook welvarender, en kent het klappen van de zweep. We weten hoe we invloed kunnen uitoefenen en  vormen een gigantische potentiële markt voor technologische innovaties die ons leven gemakkelijker, veiliger en comfortabeler gaan maken.

Ouderen worden steeds meer gezien als volwaardige consumenten. Die je wilt leren kennen, en waarvan je wilt weten hoe ze denken en waarom, en hoe je hen kunt interesseren voor je aanbod. Reisorganisaties, aanbieders van gezondheidsproducten, de voedselindustrie en organisaties die zich bezig houden met vrijetijdsbesteding kunnen garen spinnen bij deze groeiende groep consumenten.

Ouderen uit het verdomhoekje

Senioren zijn dé uitdaging van deze eeuw: voor de overheid, de zorg en voor het bedrijfsleven.  Internationaal wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vooroordelen  – zoals achter de geraniums en eenzaam – eenzijdig en achterhaald zijn. Ouderen accepteren dat het leven veranderd met het ouder worden, voelen zich vaak tevredener dan toen ze jong waren en nog van alles moesten. Ze zijn meer zichzelf, in plaats van onderhevig aan sociale factoren om hen heen.  De chronologische leeftijd doet er nauwelijks meer toe. Belangrijker is de cognitieve leeftijd, de leeftijd waarmee ouderen zichzelf definiëren in termen van interesse, bezigheden, uiterlijk.

Vooral de psychologie van het ouder worden komt daarmee in de belangstelling te staan. Want wat denken, voelen, zien, horen en zeggen ouderen over je product of dienst? En hoe communiceer je vervolgens met senioren? En dan is het fijn om geen jonge blom te zijn, maar een ervaringsdeskundige waarvoor het leven begint na de vijftig.

Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum, publiciste en adviseur. Ze gespecialiseerd in welzijn, wonen en technologie van senioren. Volg haar op José van Berkum | LinkedIn en Anciano | Facebook

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s