Samen online naar de kerk in verpleeghuis

youtube-kerkomroepVandaag, maandag 20 december, was er om 8.04 uur een mis te bekijken en beluisteren vanuit de H. Maria Onbevlekt Ontvangenis in Oss. En op zondag 19 december was de liturgie om 9.51 uur. Mocht ik dat willen, dan kan ik beide diensten later terugluisteren en – kijken.

Hoe ik dat weet en waarom? Ik vulde een plaatsnaam – mijn geboortestad – in op Kerkomroep en zag de naam van de kerk uit de parochie H. Willibrordusparochie verschijnen. Met een tweede corona-Kerst op komst en de beperkingen die ermee samenhangen, vroeg ik me af hoe het geregeld is met online kerkbezoek.

En waarom? De directe aanleiding is Mw. Janssen, de moeder van een schoolvriend. Sinds kort woont ze in een verpleeghuis en ik weet dat ze gelovig is en waarde hecht aan de katholieke kerk. Op welke manier kan zij nog in contact treden met dit belangrijke deel van haar geschiedenis en identiteit?

Lang geleden ging ik, katholiek grootgebracht, op zondag naar de kerk en uiteraard op belangrijke katholieke (feest)dagen zoals aswoensdag, Pasen en Kerstmis. Later vervielen de zondagen en bleef alleen het bezoek aan de nachtdienst op Kerstavond nog een tijdlang traditie. Ik herinner mij een stampvolle kerk, met veel bekenden, uitbundig gezang en een fijne sfeer. En daarna naar huis, broodjes eten. Totdat ook dat verdween.

Voor veel gelovigen die regelmatig een mis bezoeken, gooit ook dit jaar corona roet in het eten en is het aantal kerkgangers beperkt. Daarom vieren de meeste kerken Kerstmis online.

Zoals zoveel digitaal mogelijk is, is ook digitaal een kerkdienst volgen mogelijk. Je mist natuurlijk de geur van wierook, de houten bankjes, de kou in oude kerken, de fysieke ervaring van de rituelen, zoals de Heilige Communie, de collecte. Maar vanuit huis, verpleeghuis, ziekenhuis de dienst volgen blijkt voor veel gelovigen een goed alternatief.

Wat er voor nodig is? Eigenlijk niet veel. De meeste verpleeg- en verzorgingshuizen hebben tegenwoordig wifi en grote tv/computerschermen die je kunt aansluiten op internet. Via Kerkomroep is er beeld én geluid, soms van de kerk in de eigen parochie, zoals in Oss. Een iPad is ook goed, in het eigen appartement, zelfs een smartphone geeft een duidelijk beeld en geluid. En is dat er niet, dan is de radio ook een mogelijkheid.

Wat is er mooier voor bewoners dan op zondagochtend samen in de huiskamer de mis bij te wonen, comfortabel in de eigen leunstoel in plaats van de houten bankjes in de kerk. En na afloop na te praten over de preek of een kopje koffie te drinken. En te voelen dat het nog steeds kan.

Ik mag dan misschien niet meer gelovig zijn, geloof in technologie vergoedt in dit geval veel.

Deze blog is geschreven door drs. José van Berkum. Zij is publiciste en adviseur en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Volg haar op Anciano | Facebook of José van Berkum | LinkedIn

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s