Dat zit wel snor, een senior!

Veel werkgevers zitten met de handen in het haar door personeelstekort. oudere chauffeur

Hoe de vacatures gevuld krijgen? Versneld opleiden, zij-instromers, arbeidskrachten uit het buitenland, studenten?

Of de grote groep vitale en gezonde gepensioneerden lief aankijken en hopen dat zij hun werkvrije bestaan voor een klein stukje willen opgeven om weer aan de slag te gaan?

Het reservoir aan gepensioneerden is groot en groeit, en vormt een goede vijver om uit te vissen. Bovendien is er langzaam maar zeker een tendens zichtbaar dat steeds meer gepensioneerden weer parttime aan de slag gaan. Het zijn nog kleine aantallen, maar hun aantal groeit.

Over de hele linie waren er 2020 300.000 65-plussers die werkten, denk aan bijvoorbeeld kunstenaars, chauffeurs, meubelmakers, veetelers, auteurs en overheidsbestuurders. Die groei heeft niet alleen te maken met het loslaten van 65 jaar als pensioengerechtigde leeftijd – waardoor de statistieken omhoog schieten – maar het gaat verder.

Zo blijkt uit onderzoek van het CBS bijvoorbeeld dat er afgelopen jaar 38.000 zzp’ers waren tussen de 70 en 75 jaar en 10.000 met een vaste en 18.000 met een flexibele arbeidsrelatie. Want waarom geen  zelfstandig ondernemer worden of blijven en je laten inhuren? Of op vaste of flexibele basis blijven werken bij de laatste werkgever? Financieel kan en mag het allemaal, want de inkomsten hebben geen invloed op AOW en pensioen. Het is een mooie bijverdienste, die soms goed van pas komt.

Of het nu is vanwege de sociale contacten, het ritme, de voldoening of het extra inkomen, steeds meer senioren staan open voor een flexibele vorm van werk.

Ervaring, vertrouwen en loyaliteit

Hoe kun je als werkgever inspelen op deze trend? Maar eerst: waarom zou je als werkgever kiezen voor deze groep? Inmiddels zijn er voldoende ervaringen om een aantal conclusies te trekken en die zijn overwegend positief.

Een aantal voordelen op een rijtje. Een gepensioneerde inhuren geeft vertrouwen.  Hij/zij brengt veel kennis en ervaring mee, is loyaal, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar jongeren toe. Ze brengen rust in een team en zijn loyaal aan het bedrijf. Ze ‘hoeven’ niets meer, en dat geeft rust en waardering voor de kans die de werkgever biedt.

Mogelijke nadelen zijn er ook: kennis van digitalisering is over het algemeen minder bij ouderen en dat geldt ook voor fysieke kracht. Maar niet voor ieder beroep is kracht of digitale kennis nodig, en verder is het leervermogen van senioren nog steeds intact, gezien de grote aantallen appende en digitale senioren.

Last but not least betaal je als werkgever geen sociale lasten dus dat is mooi meegenomen.

De tijd is rijp voor een aanvulling van het leven in de derde levensfase. Naast tijd voor hobby’s, kleinkinderen en vrijwilligerswerk is het voor gepensioneerden lucratief en plezierig om in deeltijd en flexibel hun oude werk weer op te pakken.

En werkgevers vullen hun tekorten aan door gebruik te maken van de kennis, ervaring, rust en loyaliteit van oudere werknemers.

Tijd voor een nieuwe invulling van het begrip ‘pensioengerechtigde’ leeftijd.

Deze blog is geschreven door communicatiespecialist José van Berkum. Zij is publiciste, adviseur en trainer en gespecialiseerd in wonen, welzijn en technologie van senioren. Volg haar op LinkedIn en Facebook: José van Berkum | LinkedIn Anciano | Facebook of op deze blogsite. Voor contact: 0613883560 of j.vanberkum@planet.nl

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s