Stel: je bent een gezonde 65 +-er en je wilt je oriënteren op je toekomst.
Want dat is per slot van rekening de vraag vanuit de overheid. De groeiende groep senioren leeft langer, en in goede gezondheid. En dan is die zogenoemde ‘derde levensfase’ nog best een lang stuk, met veel mogelijkheden. Je hoort er steeds meer over, vindt het wel logisch klinken en denkt ‘daar moet ik wat mee’.
Maar wat? Want wat is er mogelijk? Wonen mét of zonder zorg, in de buurt of in Spanje? In een groep of met zijn tweeën? Hoe vraag ik mantelzorgondersteuning aan als ik dat nodig heb. En wat kost dat en kan ik dat betalen? En als één van de twee wegvalt, wat verandert er dan? En gezondheid is belangrijk. En bewegen. En vrijwilligerswerk, of een hobby of scholing, misschien ook wel leuk. En reizen: natuurlijk. En de gestegen energieprijzen: kom ik in aanmerking voor ondersteuning? Maar hoe dan en waar?
En dan begint het grote zoeken. En je merkt dat elk bedrijf of organisatie alleen hun klein snippertje informatie heeft om het plaatje compleet te krijgen.
Je laat het dus maar even. Dat komt later wel.
Omdenken
En draai het nu eens om. In plaats van al die duizenden senioren die ieder voor zich iedere keer opnieuw het wiel weer moeten uitvinden, komt er één plaats waar alles te vinden is. Vergelijk het met een lokale VVV, waar je binnen kunt stappen als je in een onbekende stad bent. Als bezoeker kom je erachter wat de stad, streek of het land te bieden heeft, als aanbieder van diensten en producten presenteer je je aanbod. Je hoeft er niet naar binnen, maar handig is het wel.
Zet in plaats van de toerist nu de gezonde senior centraal. Neem hierbij je (groot)ouders of jezelf even voor ogen, en je weet waar de behoeften liggen. Dan is één vaste plek waar je even digitaal of fysiek binnen kunt lopen en terecht kunt met je vragen wel heel fijn.
Eigen puzzel leggen
In dit Open Huis voor senioren – zo noemen we het maar even – zijn alle puzzelstukjes aanwezig, zodat je als senior zelf je eigen puzzel kunt leggen. Of ontbrekende stukjes kunt zoeken. Je ontdekt alle mogelijkheden om te wonen of zorg aan te vragen. Wat voor clubjes er zijn en hoe je aan te melden. Idem voor verzekeringen en toeslagen. En je kunt je oriënteren op bijvoorbeeld reizen, kleding, meubels, cursussen, want ook commerciële informatie voor de derde levensfase is voorhanden.
Zo’n initiatief vraagt nogal wat, maar levert ook veel op. Gemak, overzicht en rust voor senioren en hun kinderen. En eenvoud en een groot bereik voor aanbieders. Wat er moet veranderen om dat de realiseren? Vooral het besef dat samenwerking nodig is. Van afdelingen die ieder voor zich ‘een stukje ouderenbeleid’ doen en van elkaar niet goed weten wat dat stukje inhoudt. Van organisaties en bedrijven die zich allemaal voor hun kleine stukje richten op senioren, maar daardoor ook een boom in het ondoordringbare informatiebos zijn.
De coronatijd ligt inmiddels voor het grootste gedeelte achter ons, het leven neemt meer zijn loop. Goede informatie en communicatie zijn belangrijker dan ooit. Tijd dus voor innovatief seniorenbeleid.
Wie neemt de handschoen op en pakt de regie?
Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum, publiciste en adviseur. Ze gespecialiseerd in welzijn, wonen en technologie van senioren en heeft een artikel over dit onderwerp ook gepubliceerd in het WMO-magazine. Meer weten? Neem contact op via j.vanberkum@planet.nl, 0613883560 , klik op ‘Seniorencommunicatie’ en ‘Workshops en cursussen’ voor haar aanbod of volg haar op José van Berkum | LinkedIn en Anciano | Facebook